De regering van premier Shinzo Abe wil in een verklaring berouw uitspreken over de rol van Japan in de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft hij maandag tegen verslaggevers gezegd.

De verklaring zou moeten worden gepubliceerd in verband met de herdenking van het einde van de oorlog zeventig jaar geleden. Abe hoopt daarmee de relatie te verbeteren met China en Zuid-Korea, die allebei zwaar onder de Japanse bezetting hebben geleden.

De regering wil ervaringen van overlevenden van de oorlog en informatie van deskundigen verzamelen en die verwerken in een nieuwe verklaring, die gepubliceerd wordt ''om de wereld ons berouw te tonen en onze weg als democratische natie naar vrede te laten zien'', zei Abe.

Video: De reactie van Abe

Wantrouwen

In Zuid-Korea en China bestaat veel wantrouwen tegen de premier. Niet alleen wil hij het budget voor defensie vergroten, maar ook was zijn grootvader Nobusuke Kishi minister tijdens de oorlog. Kishi werd na de oorlog wegens oorlogsmisdaden gearresteerd.

Keizer Akihito zei op nieuwjaarsdag al dat de Japanners van het oorlogsverleden van hun land moeten leren. Hij noemde het van groot belang om het verloop van de oorlog te bestuderen en daaruit lessen te trekken.

Oorlogsverleden

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde terughoudend op Abes uitlatingen. ''Wij hopen dat Japan in zijn woorden en handelingen consequent zal zijn'', zei een woordvoerster van het ministerie.

Hij sprak de wens uit dat Japan de juiste houding tegenover zijn agressie in de oorlog zal innemen en zich zal houden aan eerdere verklaringen en beloften over zijn oorlogsverleden.