In Amerika is met de selectie van de jury het proces tegen Dzjochar Tsarnajev begonnen. Tsarnajev wordt verantwoordelijk gehouden voor de bomaanslag tijdens de marathon van Boston op 15 april 2013. 

Bij die aanslag kwamen drie mensen om het leven. Meer dan 260 mensen raakten gewond. Als de jury uiteindelijk tot de conclusie komt dat Tsarnajev schuldig is, moet bepaald worden of hij de doodstraf krijgt. 

Het samenstellen van de jury neemt waarschijnlijk enkele weken in beslag. Aanklagers stellen dat de 21-jarige Dzjochar en zijn 26-jarige broer Tamerlan, Tsjetsjenen die al meer dan tien jaar in Amerika woonden, de aanslagen in Boston uitvoerden uit protest tegen de Amerikaanse militaire operaties in islamitische landen.

Tamerlan stierf in een vuurgevecht met de politie. Dzjochar werd daarna opgepakt. 

Video: Aanslagpleger Boston voor de rechter

Gemoedstoestand

De verdediging van Tsarnajev zal volgens persbureau AP proberen om de gemoedstoestand van Dzjochar inzichtelijk te maken en uit te leggen hoe hij tot zijn wanhoopsdaad kwam.

Advocaten van Tsarnajev hebben tevergeefs om uitstel van het proces gevraagd. Ze worden naar eigen zeggen overstelpt met duizenden documenten en bewijsstukken. 

Snelkookpannen

Op 15 april 2013 ontploften kort achter elkaar twee in rugzakken verstopte snelkookpannen. De broers zouden ook  een politieagent op een universiteit in Boston hebben gedood.