Een Griekse tanker is bij een Libische haven aangevallen door een onbekend militair vliegtuig.

Bij de luchtaanval in Derna werden twee bemanningsleden gedood. Het ging om een Griek en een Roemeen, zo melden Griekse en Libische media maandag. Twee Filipijnse bemanningsleden raakten gewond.

De aanval is waarschijnlijk uitgevoerd door de strijdkrachten die trouw zijn aan de regering die door de internationale gemeenschap wordt erkend.

Het verscheurde Noord-Afrikaanse land telt twee regeringen die elkaar bestrijden. Een zegsman van de erkende regering zegt dat de tanker doelwit was, omdat het schip jihadisten naar Derna bracht.

Instructies

Het Griekse schip, de Araevo, vaart onder Liberiaanse vlag en was met 26 bemanningsleden aan boord naar Derna gevaren. Het was volgens de Griekse exploitanten van het schip voor anker gegaan in afwachting van instructies voor het lossen van olie bestemd voor de energiecentrale van Derna. 

De olie kwam uit een andere Libische haven, Brega, vierhonderd kilometer ten zuidwesten van Derna. Olie is een van de twistpunten waarom wordt gevochten.

Derna

Derna ligt in het noordoosten van Libië. De plaats is in handen van jihadisten. De stad wordt belaagd door krijgsheer generaal Khalifa Haftar. Haftar vecht voor de internationaal erkende regering en beschikt over gevechtsvliegtuigen. Zijn strijdmacht had eerder gedreigd met aanvallen op schepen die Derna aandoen.

Na de val van de dictatuur van Muammar Kaddafi in 2011 is het land verscheurd. Stammenmilities, jihadisten en troepen van twee regeringen bestrijden elkaar.

Sinds vorig jaar wordt ook gesproken van een burgeroorlog tussen de erkende regering en de niet-erkende regering die door islamisten wordt gedomineerd en de hoofdstad Tripoli voor een groot deel in handen heeft.