De voor corruptie veroordeelde ex-president van Taiwan komt voorlopig op vrije voeten. De 63-jarige Chen Shui-bian mag buiten de gevangenis een aandoening aan zijn zenuwstelsel laten behandelen.

Dat laat het Taiwanese ministerie van Justitie weten.

Volgens het departement loopt het leven van de ex-president gevaar, als zijn gezondheid niet vooruit gaat. Het is onduidelijk hoelang de tot twintig jaar cel veroordeelde Shui-bian vrij kan rondlopen. Artsen moeten iedere maand beoordelen of hij gezond genoeg is om terug te keren naar zijn cel.

De politicus, die in 2000 tot president werd gekozen, zit al jaren achter de tralies. In de cel ging de gezondheid van Shui-bian snel achteruit. Hij moest onder meer worden behandeld voor een slaapstoornis, depressie en de ziekte van Parkinson. In 2013 probeerde hij de hand aan zichzelf te slaan.

Shui-bian maakte zich als president hard voor meer onafhankelijkheid van China, dat het eiland ziet als een afvallige provincie. Hij probeerde Taiwan te laten toetreden tot de Verenigde Naties en schrapte het woord China uit de naam van staatsbedrijven.

Video: Zieke ex-president Taiwan mag cel verlaten