Syriërs kunnen vanaf maandag niet zomaar meer de grens met buurland Libanon oversteken. De autoriteiten in het land hebben maatregelen genomen om de toestroom van vluchtelingen af te remmen.

Dat bericht de BBC.

Syrische vluchtelingen konden tot dusver relatief ongehinderd de grens oversteken, maar daar komt een einde aan. Ze moeten voortaan eerst een visum bemachtigen. Syriërs die willen werken in Libanon moeten zich laten sponsoren door een bedrijf of burger.

Het land gaat gebukt onder een enorme toestroom van mensen die de chaos in Syrië ontvluchten. In het circa vier miljoen inwoners tellende Libanon zijn volgens officiële cijfers meer dan een miljoen vluchtelingen aanwezig, maar volgens de autoriteiten ligt dat aantal fors hoger.

Video: Libanon wil toestroom vluchtelingen afremmen

Gevolgen

Voorheen konden Syriërs vrijblijvend tot een half jaar in Libanon blijven, maar nu moeten ze voldoen aan bepaalde eisen om in aanmerking te komen voor een visum. Het is nog onduidelijk wat de maatregel voor gevolgen heeft voor Syriërs die al in het land zijn, maar niet staan geregistreerd als vluchtelingen.

De restricties komen niet uit de lucht vallen. De Libanese minister van Sociale Zaken waarschuwde al in oktober dat niet alle vluchtelingen meer zouden worden toegelaten. De grens zou alleen open blijven voor schrijnende gevallen.

Het aantal vluchtelingen dat aanklopte bij de Verenigde Naties in Libanon zou daarna fors zijn gedaald. Syrische toeristen of werknemers blijven volgens de autoriteiten overigens wel welkom in het land.

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex l Interview met HRW-onderzoeker over Syrië

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië