Tientallen agenten van het politiecorps in New York hebben burgemeester Bill de Blasio zondag opnieuw de rug toegekeerd tijdens de uitvaart van een van de agenten die eind december werd doodgeschoten.

Dat meldt de BBC.

Wenjian Liu werd op 20 december met agent Rafael Ramos doodgeschoten in New York. De schutter zou wraak hebben willen nemen voor de dood van twee zwarte Amerikaanse mannen die vorig jaar omkwamen door politiegeweld in Ferguson en New York.

Agenten in New York verwijten De Blasio aan de kant van de demonstranten te staan, die afgelopen maanden massaal de straat op gingen om te protesteren tegen politiegeweld in de Verenigde Staten. Toen de burgemeester zondag zijn speech hield, draaiden agenten zich weg van het scherm.

De Blasio vroeg in zijn toespraak onder meer om verzoening. ''New York is altijd al een tolerante stad geweest, maar soms wordt dat op de proef gesteld", zei de burgemeester. ''Laten we die New Yorkse traditie van samenleven in harmonie weer oppakken."

Rafael Ramos

Het is gebruikelijk dat de burgemeester aanwezig is bij de uitvaart van omgekomen agenten. Vorig week keerden aanwezigen op de uitvaart van Rafael Ramos de burgemeester uit protest ook de rug toe. Toen kwamen 25.000 agenten op de uitvaart af.

Een politiecommissaris had de agenten eerder nog opgeroepen om tijdens de uitvaart zondag geen statement te maken, omdat dat zou afleiden van de herdenking en de eer voor Liu teniet zou doen, schrijft The New York Times.

''De uitvaart van een held gaat over rouwen, niet om rancune", aldus de commissaris.

Tienduizenden politiemannen en -vrouwen waren aanwezig bij de uitvaart van Wenjian Liu. Buiten het uitvaartcentrum in Brooklyn waren de straten in New York gevuld met blauwe uniformen. Er waren agenten van korpsen uit het hele land.

Video: Duizenden agenten bij uitvaart collega

Alles over de protesten in de VS in ons dossier | Rassenscheiding in Amerika nog altijd orde van de dag