Opnieuw zijn enkele lichamen geborgen van slachtoffers van het in de Javazee gecrashte vliegtuig van AirAsia. 

Volgens Amerikaanse media staat het aantal gevonden slachtoffers nu op 34.

Naast omgekomen passagiers is ook een vijfde, bijna tien meter lang object gevonden, dat waarschijnlijk een van de wrakstukken van het toestel is.  Dat heeft de coördinator van de zoektocht, Henry Bambang Soelistyo, bevestigd. 

De zoektocht naar het vliegtuig en overige slachtoffers wordt bemoeilijkt door het slechte weer: hevige regen en hoge golven. Daardoor konden zondag nog geen duikers het water in.

De oorzaak van de crash kan bij gebrek aan de zwarte dozen nog niet worden vastgesteld. Maar een eerste analyse van het Indonesische weerbureau toont aan dat het vliegtuig door een regen- of onweerswolk is gevlogen. De vliegtuigmotor zou vervolgens zijn beïnvloed door ijsvorming.

Intussen hebben nabestaanden van slachtoffers volgens CNN een brief gekregen van AirAsia waarin staat dat ze een ''voorlopige schadevergoeding" krijgen van ongeveer 24.000 Amerikaanse dollar (ongeveer 20.000 euro) voor elke passagier die op de fatale vlucht zat.

Het geld is bedoeld voor ''financiële ontberingen tijdens deze periode van zoeken", zo citeert CNN uit de brief.

De Airbus A320 stortte neer op zondag 28 december met 162 mensen aan boord. Het toestel was op weg van Surabaya naar Singapore.

Video: Meer slachtoffers vliegtuig AirAsia geborgen

Wat we weten over het vermiste vliegtuig van AirAsia l Dossier met alle berichten