Een Britse minister die tijdens het bewind van Margaret Thatcher actief was, zou ruim dertig jaar geleden een jongen hebben verkracht. 

Scotland Yard heeft de minister, Peter Morrison, in bescherming genomen in plaats van hem te vervolgen. Die beschuldiging uit het slachtoffer zondag in de Britse krant The Telegraph.

Morrison zou de toen veertienjarige jongen hebben meegelokt naar een woning waarvan al eerder is gezegd dat die werd gebruikt door een groep pedofielen uit parlementaire kringen.

Morrison werd in 1998, drie jaar na zijn dood, al beschuldigd van kindermisbruik, maar is tijdens zijn leven nooit aangeklaagd. Volgens het slachtoffer deed hij enkele uren na zijn verkrachting aangifte bij Scotland Yard, maar ondernam die politie-eenheid geen enkele actie.

Vertrouweling

Morrison was een vertrouweling van Thatcher en was plaatsvervangend voorzitter van de Conservatieve Partij. In 1998 werd bekend dat hij was aangehouden voor misbruik van minderjarige jongens, maar dat hij na een waarschuwing was vrijgelaten.

Voormalig minister van de Conservatieven, Edwina Currie, noemde hem in haar gepubliceerde dagboeken eveneens een ''bekende pedofiel''. Hij zou betrokken zijn geweest bij misbruik in kinderhuizen in Wales.

De politie wil niet op de jongste aanklacht reageren, maar zegt die te zullen onderzoeken. Dat valt binnen het grote politieonderzoek dat momenteel is gericht op een groep pedofielen op hoog niveau, die in de jaren zeventig en tachtig zou zijn beschermd.

Daarbij zouden parlementariërs, politieambtenaren, militairen en mensen met banden met het koningshuis zijn betrokken.