De katholieke kerk in Duitsland bezit enkele miljarden euro's. Dat blijkt zondag uit onderzoek van het Duitse persbureau DPA, dat het vermogen van de bisdommen heeft opgevraagd.

Daarbij gaat het om geld, maar ook om onroerend goed en pensioenen voor priesters.

De bijzonder rijke bisdommen zijn Keulen, Limburg, Mainz en Trier. In Keulen, het bisdom met de meeste leden, is alleen al het onroerend goed op 612 miljoen euro getaxeerd. Bij dit bedrag is een kostbare bisschoppelijke stoel inbegrepen.

Vorig jaar ontstond veel commotie over de hoge kosten van het nieuwe bisdom in Limburg. Het schandaal kostte bisschop Franz-Peter Tebartz-van Elst zijn kop. Vervolgens besloten meer bisdommen informatie te verschaffen over hun rijkdom.

Vaticaan

Ook over het geld van het Vaticaan komt langzaamaan meer duidelijkheid. Vorige maand bleek dat er honderden miljoenen euro's zijn ontdekt die tot dan toe niet op de balansen voorkwamen. Ze stonden verstopt op bepaalde rekeningen.

De ontdekking was het gevolg van hervormingen onder leiding van de Australische kardinaal Pell. Hij kreeg in februari 2014 de opdracht meer transparantie aan te brengen in de ondoorzichtige financiën van het Vaticaan. Volgens hem waren die vaak onduidelijk geregeld.