De Britse journalist John Cantlie, die al sinds 2012 wordt gegijzeld door Islamitische Staat (IS), is opnieuw verschenen in een video. 

De Brit lijkt een reisdocumentaire te presenteren, waarbij hij acht minuten lang het dagelijkse leven toont in de Iraakse stad Mosul, die volledig in handen is van IS.

Cantlie werd gelijktijdig met de Amerikaanse fotograaf James Foley ontvoerd, maar wist tot nu toe te ontsnappen aan onthoofding, een lot dat Foley en andere westerse gegijzelden wel ten deel viel.

IS gebruikt zijn professionele talenten in een reeks promotievideo's, waarbij Cantlie volgens de Britse krant The Telegraph steeds meer bewegingsvrijheid lijkt te krijgen. Werd hij in eerste instantie nog gefilmd achter een bureau en gekleed in een oranje overall, in de laatste video's loopt hij in burgerkleding door IS-gebied.

Bruisend

In deze achtste video waarin hij verschijnt, is Cantlie te zien terwijl hij zelf een auto bestuurt en een ander beeld toont hem als motorrijder. ''Het is opvallend hoe normaal en gek en druk alles is'', verhaalt hij over Mosul, de tweede stad van Irak.

''Het is niet een stad die wordt beheerst door angst, zoals de westerse media willen doen geloven. Het is helemaal geen verlaten oord, het is bruisend.''

In een ziekenhuis zegt Cantlie dat artsen de medicijnen hebben die ze nodig hebben om kinderen te behandelen voor psychiatrische problemen. Die zouden vooral komen door bomaanvallen van de geallieerde luchtmacht waaraan ook Nederland bijdraagt.

Bekijk de video:

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS