Noord-Korea heeft in felle bewoordingen gereageerd op de sancties die de VS heeft opgelegd na de cyberaanval op filmbedrijf Sony. ''Ongegrond en vijandig", noemt het communistische land de maatregelen.

''De aanhoudende en eenzijdige acties van het Witte Huis bewijzen dat het land nog steeds een verstokte afkeer en vijandigheid heeft richting Noord-Korea", vertelde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag tegenover het Noord-Koreaanse persbureau KCNA.

President Obama stelde vrijdag nieuwe sancties in tegen drie bedrijven en tien Noord-Koreaanse regeringsfunctionarissen.

Daartoe behoren personen die werken in Rusland, China, Syrië en Iran. Amerikanen mogen geen zaken meer doen met de bedrijven en personen in kwestie. Hen wordt met name de toegang tot het Amerikaanse bankenstelsel ontzegd.

Aanleiding voor de maatregelen was de hack van de computers van Sony. Volgens de VS zit Noord-Korea daar achter. Sony had een film geproduceerd over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. Daarop kwam het ook tot terreurdreigingen tegen Sony.

Video: 'Sancties VS vijandig'