Bij de zoektocht naar het neergestorte vliegtuig van AirAsia is opnieuw een groot object ontdekt op de zeebodem van de Javazee.

Dat zegt de coördinator van de zoekoperatie, Henri Bambang Soelistyo, zondag.

Het gaat om het vijfde grote object dat is gevonden. Een dag eerder werden op ongeveer dertig meter diepte al andere vier grote objecten ontdekt. Het gaat vermoedelijk om wrakstukken van het toestel, maar zaterdag was het zicht te slecht om opnames te maken.

Volgens Soelistyo speelt het weer de zoekteams ook zondag parten. Het duiken is voorlopig opgeschort. Daardoor is het onduidelijk wanneer de vermoedelijke vliegtuigdelen nader bestudeerd kunnen worden. Volgens het weerbureau in Pangkalan Bun is de zee zondag naar verwachting kalmer dan afgelopen dagen.

Het vliegtuig van AirAsia stortte een week geleden neer met 162 personen aan boord. Tot dusver zijn 31 lichamen geborgen, aldus Soelistyo. Sommige slachtoffers zouden nog in hun stoelen hebben gezeten.

Zwarte dozen

De autoriteiten hopen onder meer de zwarte dozen uit het toestel te vinden. Die kunnen licht werpen op de oorzaak van de crash. Volgens het meteorologische bureau van Indonesië speelde slecht weer waarschijnlijk een rol bij het neerstorten van het vliegtuig.

Een bron rond het onderzoek zei eerder tegen Reuters dat uit radargegevens blijkt dat het toestel kort voor de crash een ''ongelooflijk'' steile klim maakte. Het toestel kon die beweging mogelijk niet aan.

Vliegramp AirAsia