In aanwezigheid van honderden enthousiaste aanhangers heeft de Griekse oud-premier Giorgos Papandreou zaterdag de nieuwe partij Beweging van Democraten en Socialisten opgericht. 

Papandreou is uit de socialistische partij Pasok (Pan-Helleense Socialistische Beweging) gestapt.

Met zijn nieuwe partij wil de 62-jarige Papandreou meedoen aan de parlementsverkiezingen van 25 januari. ''Wij gaan geschiedenis schrijven'', zei Papandreou. Pasok-kopstuk Evangelos Venizelos sprak van ''een verdrietige gebeurtenis''.

De Pasok zit in de huidige regeringscoalitie. Bij de laatste parlementsverkiezingen in 2012 scoorde de Pasok lager dan ooit. De partij kreeg slechts 12,3 procent van de stemmen.

Peilingen

In peilingen krijgt deze partij, die de Griekse politiek decennia domineerde, nu nog geen 5 procent. Sommige waarnemers denken dat Papandreou een poging doet voormalige Pasok-kiezers terug te halen uit de radicaal-linkse partijencoalitie Syriza. Die lijkt straks de grootste partij te worden.

De 62-jarige Papandreou was van 2009 tot 2011 premier. Hij was partijleider van 2004 tot 2012. Papandreou is de zoon en kleinzoon van vooraanstaande Griekse politici. Zijn vader Andreas Papandreou (1919-1996) richtte in de jaren zeventig de Pasok op.