Indonesische zoek- en reddingsteams hebben zaterdag vier grote objecten gevonden in de Javazee. 

Het zijn waarschijnlijk resten van het neergestorte vliegtuig van luchtvaartmaatschappij AirAsia. Het grootste brokstuk is 18 meter lang en 5,4 meter breed.

Volgens de coördinator van de zoektocht, Henri Bambang Soelistyo, is dit waarschijnlijk een deel van de romp van het toestel. De vier vermoedelijke vliegtuigdelen zijn ontdekt met het sonarsysteem van een Indonesisch oorlogsschip.

Brokstuk

Zeker dertig lichamen van mensen die omkwamen bij de crash zijn inmiddels geborgen. Er zaten 162 mensen in het vliegtuig. De reddingsdiensten denken dat de meeste lichamen zich nog in de romp van het vliegtuig bevinden.

Met onbemande onderwatervaartuigen willen de hulpverleners opnames van de vermoedelijke romp maken. Door het slechte weer was het zaterdag niet mogelijk om dit brokstuk te inspecteren.

Slecht weer

Vlucht QZ8501 was zondag op weg van Surabaya, in het oosten van het Indonesische eiland Java, naar Singapore. Het toestel verdween zo'n drie kwartier na het opstijgen van de radar en stortte in de Javazee, voor de kust van het Indonesische eiland Borneo. Het vliegtuig ligt op een diepte van dertig tot vijftig meter.

De meteorologische dienst in Indonesië media meldde zaterdag dat de crash vermoedelijk aan het slechte weer is te wijten.

De regering in Jakarta heeft AirAsia dit weekend een tijdelijk vliegverbod tussen Surabaya en Singapore opgelegd. De vliegtuigmaatschappij zou geen toestemming hebben gehad om op zondagen te vliegen op het traject.

Video: Vier objecten mogelijk van vliegtuig AirAsia

Wat we weten over het vermiste vliegtuig van AirAsia l Dossier met alle berichten