De Egyptische overheid heeft vorig jaar gedreigd mensenrechtenactiviste Amal Clooney te arresteren. 

Dat zegt de vrouw van George Clooney tegen The Guardian.

Clooney is de advocate van een van de drie journalisten van Al-Jazeera die nu vastzitten in Caïro. De vrouw van George Clooney uitte in februari van 2014 in een rapport kritiek op het Egyptische rechtssysteem. Daarin stond onder meer dat de rechters niet onafhankelijk genoeg zijn.

Het rapport, geschreven toen Clooney nog niet betrokken was bij de rechtszaak van de journalisten, werd door Egyptische regeringsvertegenwoordigers als erg controversieel beschouwd. Zij en haar team kregen te horen dat het rapport niet in Egypte mocht worden gepresenteerd.

Kritiek

"Toen we het rapport wilden presenteren, mochten we dat niet in Caïro doen", vertelt de 36-jarige activiste. "Ze zeiden: 'Bevat het kritiek op het leger, justitie of de regering?' Wij antwoordden: 'Eigenlijk wel.' Zij zeiden: 'Nou, dan riskeer je dat je wordt opgepakt'."

Een van de aanbevelingen in het rapport was dat Egypte moet stoppen met het beleid om rechtszaken toe te wijzen aan bepaalde rechters, maar daar is volgens Clooney niets mee gedaan. Zij stelt dat dit een grote rol heeft gespeeld in de veroordelingen van de drie journalisten.