Oekraïne had het luchtruim boven het oosten van het land al veel eerder moeten sluiten. Dat zeggen luchtvaartdeskundigen uit Nederland en Oekraïne tegen de NOS.

De rebellen zouden volgens de experts al drie maanden van tevoren de beschikking hebben over wapens die tot hoog in de lucht reikten.

Ook wordt het volgens de deskundigen steeds duidelijker dat in de dagen vóór de ramp met de MH17 meerdere luchtgevechten hebben plaatsgevonden boven het oosten van Oekraïne.

Het Oekraïense ministerie van Transport zou een sluiting van het luchtruim echter nooit hebben overwogen, omdat het er geen rekening mee hield dat de wapens ook zouden kunnen worden gebruikt om passagiersvliegtuigen neer te schieten.

Pilotenvereniging

"Nu bekend wordt dat er ook luchtgevechten plaatsvonden boven het oosten van Oekraïne, blijkt dus dat het conflict groter was dan het destijds leek", aldus Nico Voorbach, oud-voorzitter van de Europese pilotenvereniging ECA, tegen de NOS. "Op basis van wat nu allemaal bekend is, had het luchtruim gesloten moeten worden."

Volgens Voorbach hadden luchtvaartmaatschappijen een andere route genomen als ze hadden geweten dat er luchtgevechten aan de gang waren.

Bij de ramp met de MH17 op 17 juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. 

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp