De twee "grote objecten" die zaterdagochtend (Nederlandse tijd) zijn gevonden in de Javazee, zijn vrijwel zeker brokstukken van het verongelukte vliegtuig van AirAsia. 

"Ik ben er zeker van dat het gaat om delen van het AirAsia-vliegtuig waar we naar op zoek zijn", zei de coördinator van de zoektocht, Fransiskus Bambang Soelistyo, zaterdag.

Behalve de brokstukken is er ook een oliespoor ontdekt. Volgens Soelistyo worden onbemande onderwatervoertuigen ingezet om beelden te krijgen van de vondst, die op ongeveer dertig meter diepte zou liggen.

Ook zouden duikers zich voorbereiden om op onderzoek uit te gaan. De hoge golven kunnen het zoekwerk bemoeilijken.

Het eerste object zou een omvang hebben van 9,4 meter bij 4,8 meter, vertelde Soelistyo. Het tweede object is 7,2 meter bij 0,5 meter. Uit het onderzoek moet blijken of het daadwerkelijk gaat om onderdelen van het toestel, dat zondag met 162 mensen aan boord in slecht weer neerstortte.

Zoektocht

Inmiddels zijn zeker dertig lichamen van mensen die omkwamen bij de ramp geborgen. ​

De zoektocht naar andere lichamen en brokstukken van de crash met een vliegtuig van AirAsia vindt plaats in een steeds groter gebied. Door de wind, golven en stroming kunnen brokstukken verder zijn afgedreven.

De zoektocht naar overblijfselen van het toestel werd zaterdag hervat met schepen en vliegtuigen. Ook worden volgens de autoriteiten helikopters ingezet om de kustlijn van het zuidelijke Borneo af te zoeken.

Vluchtschema's

Het Indonesische ministerie van Transport gaat onderzoek doen naar de vluchtschema's van vliegtuigmaatschappij AirAsia.

Het onderzoek begint mogelijk maandag al, zei directeur-generaal Djoko Muratmodjo van het ministerie zaterdag. Het kan zijn dat de vergunning van AirAsia in Indonesië wordt ingetrokken.

Video: Gevonden 'objecten' vrijwel zeker van vliegtuig

Geen toestemming

Het onderzoek naar de vluchtschema's is onderdeel van een groter onderzoek naar de vliegtuigcrash met een toestel van de Maleisische maatschappij. Het vliegtuig stortte zondag neer in de Javazee toen het onderweg was naar Singapore. AirAsia zou geen toestemming hebben gehad op zondagen te vliegen op het traject.

Het Indonesische ministerie van Transport liet vrijdagavond al weten dat AirAsia tijdelijk niet meer mag vliegen tussen Surabaya en Singapore.

Wat we weten over het vermiste vliegtuig van AirAsia l Dossier met alle berichten