Het Sierra Leoonse schip Ezadeen met honderden migranten aan boord is vrijdagavond laat gearriveerd in de haven van het Zuid-Italiaanse Corigliano Calabro. 

Dit melden Italiaanse media.

Een IJslands schip had de Ezadeen op sleeptouw genomen. Het vrachtschip met honderden vluchtelingen, dat door de bemanning was achtergelaten, werd donderdag ontdekt in de Ionische Zee.

Eerder vrijdag waren drie medewerkers van de Italiaanse kustwacht met een helikopter aan boord gegaan. Zij brachten het schip onder controle. Aan boord troffen ze mannen, vrouwen en vijftig kinderen aan, bijna allemaal Syriërs.

De bemanning had het onder de vlag van Sierra Leone varende schip op volle zee voor de Zuid-Italiaanse kust verlaten en de ruim vierhonderd migranten stuurloos achtergelaten. Volgens de kustwacht was het schip vertrokken uit een Turkse haven.

Blue Sky M

Het is voor de tweede keer deze week dat een bemanning een schip vol vluchtelingen verlaat. Eerder zette de bemanning van de Blue Sky M het roer op automatisch om daarna het vaartuig met ongeveer achthonderd migranten te verlaten.

Volgens Frontex, de EU-missie die de zeegrenzen van de unie in de Middellandse Zee bewaakt, zijn de 'spookschepen' een nieuwe vorm van wreedheid. De migranten worden blootgesteld aan extra risico's, terwijl de mensensmokkelaars minder risico lopen te worden opgepakt in de buurt van de kust.