Het aantal vermisten bij de ramp met de veerboot Norman Atlantic is bijgesteld tot hooguit tien à vijftien.

Dit heeft het Italiaanse Openbaar Ministerie vrijdag laten weten aan persbureau ANSA. Tot nu toe werd uitgegaan van mogelijk tientallen vermisten.

Definitief uitsluitsel komt er volgens officier van justitie Giuseppe Volpe pas "als Griekenland besluit ons een betrouwbare passagierslijst te geven, want in Griekenland duurt het allemaal erg lang". De brand op de veerboot brak zondag uit.

Tot nu toe zijn elf dode opvarenden geturfd, evenals twee dode reddingswerkers. Al dagen wordt gespeculeerd over lijken die nog in het schip zouden liggen. Dat is een eerste keer geïnspecteerd, nadat het vrijdag naar de haven van Brindisi was gesleept.

Onderzoekers gingen weliswaar aan boord, maar om veiligheidsredenen niet het laadruim binnen, waar stoffelijke overschotten zouden kunnen liggen, zo meldt ANSA. Wel is de 'zwarte doos' gevonden die uitsluitsel kan geven over de gebeurtenissen op de brug tijdens de ramp. Voor zaterdag staat een nieuwe inspectie gepland.

Kapitein

De kapitein van de veerboot, Argilio Giacomazzi, heeft tijdens zijn eerste verhoor door het Openbaar Ministerie meer duidelijkheid gegeven over het verloop van de ramp, zo meldde de krant Corriere della Sera vrijdag.

Volgens de kapitein had de Norman Atlantic vier reddingsboten die elk 150 personen konden opnemen, in theorie genoeg voor alle opvarenden. Maar door de hitte in het brandende schip gingen patrijspoorten stuk en sloegen vlammen naar buiten. Die vernielden twee van de vier reddingsboten.

De reddingsoperatie werd tevens gehinderd door het feit dat de vlammen de brug bereikten. Giacomazzi klaagt tevens over "uren van angst" toen Griekenland niet reageerde op noodsignalen. Uiteindelijk schoten langsvarende schepen te hulp.

Video: 'Nog hooguit vijftien vermisten bij veerbootramp'