Koning Abdullah van Saudi-Arabië heeft vrijdag tijdelijk aan de beademing gelegen. De behandeling van de hoogbejaarde vorst, die een longontsteking had opgelopen, had succes en zijn toestand is nu stabiel.

Dat hebben de Saudische staatsmedia gemeld. De circa 90-jarige vorst werd woensdag in het ziekenhuis opgenomen.

Koning Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud heeft al geruime tijd gezondheidsproblemen. In 2012 werd hij weer aan zijn rug geopereerd. Hij benoemde dat jaar zijn halfbroer Salman tot opvolger.

Kroonprins Salman is 79 jaar en heeft al tal van taken overgenomen van Abdullah. In maart van het afgelopen jaar is de jongste halfbroer van Abdullah en Salman, prins Muqrin, tot tweede in de lijn van troonopvolging benoemd.

Deze voor Saudi-Arabië ongebruikelijke stap wijst mogelijk op gezondheidsproblemen van Salman. Het lijkt er in ieder geval op te wijzen dat de status quo wordt gehandhaafd na de dood van het staatshoofd. Ook lijkt de nieuwe generatie prinsen nog lang geen kans te krijgen koning te worden. Muqrin is 'slechts' 69 jaar.

Stichter Saudi-Arabië

De koning, de kroonprins en de 'reservekroonprins' zijn allemaal kinderen van de stichter van Saudi-Arabië, Abdelaziz bin Saud (1876-1953). De koninklijke familie in Saudi-Arabië telt vele honderden prinsen die kleinzoon van de stichter van het rijk zijn en van wie er een aantal het koningschap ambieert.

Het koningschap is van de stichter overgegaan op diens tweede zoon Saud en vervolgens op jongere broers. Abdullah nam eind 1995 de taken van zijn door een beroerte getroffen halfbroer koning Fahd over en werd in 2005 officieel koning