Een IJslands schip heeft de Ezadeen op sleeptouw genomen. Het vrachtschip met honderden vluchtelingen, dat door de bemanning was achtergelaten, werd donderdag ontdekt in de Ionische Zee.

De Ezadeen wordt gesleept naar de kust van de Zuid-Italië en wordt omstreeks 23.30 uur vrijdagavond verwacht in de haven van Corigliano Calabro. Dat meldt de krant la Repubblica op z'n website.

Eerder op de dag waren drie medewerkers van de Italiaanse kustwacht met een helikopter aan boord gegaan. Zij brachten het schip onder controle. Aan boord troffen ze mannen, vrouwen en vijftig kinderen aan.

De bemanning had het onder de vlag van Sierra Leone varende schip op volle zee voor de Zuid-Italiaanse kust verlaten en de ruim vierhonderd migranten stuurloos achtergelaten. Volgens de kustwacht was het schip vertrokken uit een Turkse haven.

Blue Sky M 

Het is voor de tweede keer deze week dat een bemanning een schip vol vluchtelingen verlaat. Eerder zette de bemanning van de Blue Sky M het roer op automatisch om daarna het vaartuig met ongeveer achthonderd migranten te verlaten.

Volgens Frontex, de EU-missie die de zeegrenzen van de unie in de Middellandse Zee bewaakt, zijn de 'spookschepen' een nieuwe vorm van wreedheid. De migranten worden blootgesteld aan extra risico's, terwijl de mensensmokkelaars minder risico lopen te worden opgepakt in de buurt van de kust.