De Syrische president Bashar al-Assad heeft troepen aan een front in het oosten van Damascus bezocht. Het bezoek is bijzonder, omdat Assad zich de laatste tijd zelden in het openbaar vertoont.

Het staatspersbureau SANA verspreidde donderdag beelden van een bezoek van de president aan de oostelijke wijk Jobar die al geruime tijd in handen van de rebellen is.

Assad bezocht de omstreden plaats woensdagavond, sprak er met officieren en gebruikte een maaltijd met soldaten aan de frontlinie. Hij sprak de wens uit dat het regeringsleger de oorlog in 2015 wint.

De Syrische burgeroorlog barstte in 2011 los en heeft aan meer dan 200.000 mensen het leven gekost. Volgens waarnemers van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zijn alleen al in 2014 76.000 doden gevallen, onder wie circa 3500 kinderen en tweeduizend vrouwen.

Een kwart van de slachtoffers was burger. Aan regeringszijde verloren naar schatting 22.600 soldaten en militieleden het leven. Onder de extremistische jihadisten vielen in Syrië bijna 17.000 doden in 2014.

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex l Interview met HRW-onderzoeker over Syrië

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië