De Chinese president Xi Jinping heeft donderdag opgeroepen tot een "onmiddelijk onderzoek" naar de verdrukking van toeschouwers van de nieuwjaarsviering in Shanghai, waarbij woensdag 36 mensen omkwamen.

Dat meldt het Chinese staatsmedium Xinhua.

Volgens de president moet bij grote evenementen, zoals het aankomende Chinees nieuwjaar, beter worden gekeken naar de veiligheid van het publiek. Bij grote evenementen in China en nationale feestdagen in de Chinese steden zijn vaak miljoenen mensen op de been.

Dollarbiljetten

Het is nog altijd onduidelijk wat er woensdag precies is gebeurd, toen honderden mensen op de Bund, de historische boulevard van Shanghai, in de verdrukking raakten. 

Vermoedelijk ontstond de chaos doordat mensen geld wilden oprapen dat uit een gebouw werd gegooid en dat leek op dollarbiljetten. Het geld bleek nep te zijn.

Naast de 36 dodelijke slachtoffers vielen 47 gewonden. 

Het gedrang ontstond nog voor de jaarwisseling, even na 23:30 uur lokale tijd. De autoriteiten annuleerden eerder al een lasershow op die locatie, omdat ze bang waren dat er teveel mensen op af zouden komen.

Donderdag leggen mensen inwoners van Shanghai bloemen op de plek van de ramp. Een onderzoeksteam is nog op de boulevard aanwezig.

Video: Doden en gewonden door gedrang in Shanghai