Drie journalisten van de Arabische nieuwszender al-Jazeera die in Egypte een gevangenisstraf uitzitten, krijgen een nieuw proces. Dat oordeelde de Egyptische rechtbank donderdag in hoger beroep.

Dat zegt de advocaat van de journalisten, zo meldt al-Jazeera.

Het Egyptische Hof van Cassatie heeft de huidige veroordeling tegen die journalisten vernietigd en beveelt dat de zaak moet worden overgedaan.

De drie mannen, de Australiër Peter Greste en de Egyptische Mohamed Fahmy en Baher Mohamed worden niet op borgtocht vrijgelaten, zoals werd gevraagd.

De advocaat van de verdediging verwacht ook niet dat de drie in afwachting van een nieuw proces op vrije voeten worden gesteld. ''Ze zullen niet worden vrijgelaten voordat ze worden voorgeleid aan een nieuwe strafkamer die zal beslissen of ze al dan niet vrijkomen'', aldus de advocaat.

Volgens al-Jazeera hebben de Egyptische autoriteiten een simpele keuze. ''Laat deze mannen snel vrij of ga door met het rekken van dit onrecht, en breng het imago van het land in de wereld schade toe. Ze zouden de eerste optie moeten kiezen.''

Video: Broer Peter Greste hoopt op ingrijpen president

Rena Netjes

De journalisten zitten ruim een jaar in de cel. In 2014 werden zo veroordeeld tot zeven en drie jaar cel voor het verspreiden van valse informatie en aan het bieden van een platform aan de Moslimbroederschap. De partij van oud-president Mohamed Morsi in inmiddels verboden in Egypte.

Andere journalisten, onder wie de Nederlandse Rena Netjes, werden in hetzelfde proces bij verstek veroordeeld. Netjes kreeg tien jaar cel, maar was voortijdig uit Egypte gevlucht.