De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ziet "geen reden" om geen ontmoeting op hoog niveau te houden met Zuid-Korea. Dat zei hij tijdens zijn nieuwjaarsboodschap die donderdag door de staatstelevisie werd uitgezonden.

"Als de Zuid-Koreaanse autoriteiten oprecht de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea willen verbeteren door te gaan praten, dan kunnen we de vastgelopen gesprekken hervatten," zei hij.

Kim reageert daarmee op een uitnodiging van Zuid-Korea. Dat land meldde maandag dat het in januari met Noord-Korea om de tafel wil. Zuid-Korea wil het onder meer hebben over de hereniging van families die elkaar kwijt zijn geraakt tijdens de Koreaanse Oorlog (1950-1953) en sindsdien gescheiden leven.

De laatste jaren beschuldigden beide Korea's elkaar van militaire provocaties, wat de relatie tussen de landen geen goed doet. "Grootschalige militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea zorgen voor verhoogde spanningen op het Koreaanse schiereiland en een grotere nucleaire oorlogsdreiging," zei Kim in zijn dertig minuten durende speech.

Verder zei de staatsleider dat hij dit jaar speciale economische en toeristische zones wil ontwikkelen.