In Shanghai zijn 35 doden en 43 gewonden gevallen door gedrang bij de nieuwjaarsviering. 

Volgens staatspersbureau Xinhua zijn er veel studenten onder de gewonden. De chaos onstond vermoedelijk doordat mensen geld wilden oprapen dat uit een gebouw werd gegooid. Het geld bleek nep te zijn.

Op een filmpje van lokale internetkrant The Paper is te zien hoe tientallen gewonden zijn met spoed naar het Shanghai General Hospital overgebracht. De politie heeft de omgeving waar de slachtoffers liggen afgesloten, zodat de hulpverleners hulp kunnen bieden.

Het gedrang ontstond nog voor de jaarwisseling, even na 23:30 uur lokale tijd. De autoriteiten annuleerden eerder al een lasershow op die locatie, omdat ze bang waren dat er teveel mensen op af zouden komen.

Toeristen

Het gedrang ontstond op de Bund, een bij toeristen populair gebied op de oever van de Huangpu rivier. Het is één van de belangrijkste toeristische attracties van de stad en is bovendien een kantorendistrict waar veel buitenlandse bedrijven zich hebben gevestigd.

Het is een wijk met veel nauwe straatjes. De oudejaarsviering trekt jaarlijks vele honderdduizenden mensen naar de Bund.

Video: Doden en gewonden door gedrang in Shanghai

Dossier Jaarwisseling