Hoewel het Italiaanse Rode Kruis woensdag meldde dat er vier dode migranten waren gevonden op het vrachtschip Blue Sky M, heeft de organisatie dat later die dag ontkend.

Vermoedelijk waren er zo'n 970 voornamelijk Syrische vluchtelingen aan boord. Eerder werd nog uitgegaan van zevenhonderd. Een vermoedelijke mensensmokkelaar is opgepakt.

Het schip kwam in de nacht van dinsdag op woensdag aan in de Italiaanse havenplaats Gallipoli. De migranten zijn ondergebracht in een school. Ongeveer 130 mensen zijn naar ziekenhuizen gebracht, meldden lokale media woensdagochtend.

De Italiaanse kustwacht nam dinsdagmiddag het onder Moldavische vlag varende schip over. Mensensmokkelaars hadden het vaartuig aan zijn lot overgelaten. Het dreef stuurloos rond en dreigde op de kust te lopen. Er zou zijn geknoeid met de stuurinrichting van het schip.

De Blue Sky was vertrokken uit Turkije met bestemming Kroatië. Eerder op dinsdag werd voor de kust van het Griekse eiland Korfu alarm geslagen, toen er over het schip een noodsignaal binnenkwam via het Europese noodnummer 112.

De Griekse marine nam toen contact op met het schip en kreeg de kapitein te spreken. Op de vraag of er problemen waren, antwoordde de kapitein ''nee'' en ''ik vervolg mijn reis gewoon naar Italië''.

De Italiaanse kustwacht besloot later ook poolshoogte te nemen toen het schip na een koerswijziging in Italiaanse wateren was aanbeland. Aan boord bevonden zich honderden vluchtelingen, onder wie dertig kinderen van onder de drie jaar, zwangere vrouwen en enkele gewonden.