Oppositieleider en criticus van de Russische president Poetin Aleksej Navalny wordt niet vervolgd voor het verbreken van zijn huisarrest nadat hij een protest op het Rode Plein in Moskou wilde bijwonen. 

Dat meldt de Russische staatsomroep Spoetnik woensdag.

Dinsdagavond werd hij opgepakt toen hij arriveerde bij de demonstratie tegen het beleid van Vladimir Poetin. Door daarbij aanwezig te zijn verbrak hij het huisarrest dat Navalny eerder op dinsdag opgelegd kreeg. 

Navalny kreeg in de rechtbank in Moskou een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar voor diefstal. Zijn broer Oleg moet voor dezelfde feiten wel de 3,5 jaar de cel in. Ze werden ervan verdacht omgerekend 44.000 euro te hebben verduisterd bij twee cosmeticabedrijven, waaronder het Franse Yves Rocher.

De broers ontkenden de feiten en zeggen dat sprake is geweest van een politiek proces.

Pussy Riot

De Russische politie heeft woensdagochtend achttien demonstranten opgepakt die de nacht doorbrachten op het Rode Plein in Moskou. Onder hen is Maria Alechina van de punkgroep Pussy Riot.

Dat liet zij zelf op Twitter weten. De betogers protesteerden tegen de veroordeling van oppositieleider Aleksej Navalny en zijn broer Oleg van dinsdag.

De politie liet de demonstranten aanvankelijk begaan, maar joeg ze na een uur of twee uiteen. Volgens het activistencollectief OVD Info waren er een paar duizend mensen de straat opgegaan.

Meer dan tweehonderd van hen zouden zijn opgepakt. Het gros is al weer vrijgelaten.

Drie leden van de punkband Pussy Riot werden in 2012 opgepakt na een optreden in de Christus Verlosserskathedraal in Moskou. Twee van hen,  Nadezjda Tolokonnikova en Maria Alechina, werden veroordeeld tot twee jaar strafkamp. In 2013 verleende president Poetin hen gratie.