Op de luchthaven van de Indonesische stad Surabaya zijn woensdagochtend (Nederlandse tijd) de eerste twee lichamen aangekomen van slachtoffers van het neergestorte vliegtuig van AirAsia.

Vijf andere lichamen worden vanaf een oorlogsschip opgehaald zodra de weersomstandigheden dat toelaten, meldde de krant Jakarta Post.

De zeven geborgen lichamen zijn van vier mannen en drie vrouwen, onder wie een stewardess. Er waren 162 mensen aan boord, voornamelijk Indonesiërs.

Sinds woensdagochtend wordt voor de kust van het Indonesische eiland Borneo opnieuw gezocht naar de lichamen van passagiers en brokstukken van het toestel.

Video: Zeven lichamen geborgen

Steile klim

De Airbus heeft mogelijk een veel te steile klim gemaakt voordat hij neerstortte. Dat blijkt uit een eerste analyse van de (nog onvolledige) radargegevens, meldde een anonieme bron bij het onderzoek naar het ongeluk. Verder lijkt het erop dat het vliegtuig intact was toen het neerstortte.

''Omdat er weinig puin drijft, lijkt het erop dat het vliegtuig niet in de lucht doormidden brak, maar door de klap op het water'', zegt een vliegtuigexpert. Ook de gevonden lichamen lijken zo goed als ongeschonden.

Zwemvest

Tatang Zaenudin van de Indonesische reddingsdiensten zei in eerste instantie dat een van de geborgen lichamen een reddingsvest om had. Later ontkende hij dit. Als passagiers een zwemvest droegen, kan dat betekenen dat zij tijd hebben gehad zich op de crash voor te bereiden.

De locatie van het toestel is woensdag waarschijnlijk gevonden; op een foto is een groot, donker object te zien. Het vliegtuig ligt op een diepte van dertig tot vijftig meter. Het toestel zou ondersteboven liggen.

Vlucht QZ8501 was zondag op weg van Surabaya, in het oosten van het Indonesische eiland Java, naar Singapore. Het toestel verdween zo'n drie kwartier na het opstijgen in slecht weer van de radar en stortte in de Javazee, voor de kust van het Indonesische eiland Borneo.

Bekijk video:

Intact

De bemanning van een Indonesisch marineschip heeft foto's gemaakt van het wrak, bericht de Indonesische nieuwssite Tempo.co op gezag van een matroos aan boord van een ander schip dat naar het vliegtuig speurde. Dinsdag waren er in het gebied al enkele losse brokstukken van het toestel gevonden.

Het lijkt erop dat het vliegtuig intact was toen het neerstortte. ''Omdat er weinig puin drijft, lijkt het erop dat het vliegtuig niet in de lucht doormidden brak, maar door de klap op het water'', zegt een vliegtuigexpert. Ook de gevonden lichamen lijken zo goed als ongeschonden.

Duikers

Er zijn 67 duikers ingezet om onder meer de zwarte dozen boven water te krijgen, die antwoord moeten geven op de vraag hoe de ramp heeft kunnen gebeuren. Aan boord van de Airbus waren 162 mensen, voornamelijk uit Indonesië. Het grootste deel van het toestel, de romp, is nog niet gevonden.

De slechte weersomstandigheden bemoeilijken de zoekactie, waar verschillende schepen, helikopters en vliegtuigen voor worden ingezet. Onder meer de Verenigde Staten, Australië, Maleisië en Zuid-Korea hebben hulp richting Indonesië gestuurd.

Reddingswerkers moesten de zoektocht woensdag tijdelijk staken vanwege de slechte weersomstandigheden. 

Eerste lichamen vliegtuigcrash komen aan op vliegveld

Leden van het bergingsteam brengen een van de slachtoffers van de ramp met het Air Asia-toestel aan wal. In de Javazee werden woensdag talloze lichamen en wrakstukken gevonden. © ANP
Bergers zochten woensdag tot diep in de avond door naar lichamen van passagiers van het neergestorte Air Asia-vliegtuig. © ANP
Twee kisten met lichamen van de slachtoffers werden met het vliegtuig overgebracht naar het vliegveld van de Indonesische stad Surabaya. © ANP
Op de luchthaven van de Indonesische stad Surabaya zijn woensdagochtend (Nederlandse tijd) de eerste twee lichamen aangekomen van slachtoffers van de vliegtuigcrash met het toestel van AirAsia. © ANP
Dinsdag werden de eerste drie lichamen van slachtoffers geborgen door de Indonesische marine. © ANP
De slechte weersomstandigheden bemoeilijken de zoektocht naar de slachtoffers en wrakstukken van het vliegtuig. Tot nu toe zijn zeven lichamen geborgen. © ANP
In de Javazee, voor de kust van het Indonesische eiland Borneo, wordt sinds woensdagochtend (lokale tijd) opnieuw gezocht naar de lichamen van passagiers en brokstukken van het ramptoestel van AirAsia. © AFP
67 duikers zijn ingezet om onder meer de zwarte dozen boven water te krijgen. De dozen moeten antwoord geven op de vraag hoe de ramp heeft kunnen gebeuren. © ANP
Aan boord van de Airbus waren 162 mensen, voornamelijk uit Indonesië. Het grootste deel van het toestel, de romp, is nog niet gevonden. © AFP
De slechte weersomstandigheden bemoeilijken de zoekactie, waar verschillende schepen, helikopters en vliegtuigen voor worden ingezet. © AFP

Medeleven

Minister-president Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken hebben hun medeleven betuigd aan de nabestaanden. Dat schrijven zij in een brief aan president Joko Widodo en minister Retno Marsudi van Buitenlandse Zaken van Indonesië.

''Mijn gedachten gaan uit naar de Indonesische regering en de Indonesiërs, en vooral naar hen die hun geliefden en dierbaren verloren", schrijft Koenders. ''Nederlanders kunnen zich goed verplaatsen in de pijn en het verdriet waar de Indonesische bevolking nu doorheen gaat."

Wat we weten over het vermiste vliegtuig van AirAsia l Dossier met alle berichten