De Blue Sky M met circa zevenhonderd Syrische vluchtelingen aan boord, is veilig aangekomen in de Italiaanse havenplaats Gallipoli.

De migranten zijn van boord gehaald en ondergebracht in een school. Honderd mensen zijn naar ziekenhuizen gebracht, meldden lokale media woensdagochtend.

De Italiaanse kustwacht nam dinsdagmiddag het onder Moldavische vlag varende schip over voor de kust. Mensensmokkelaars hadden het vaartuig aan zijn lot overgelaten.

Het dreef stuurloos rond en dreigde op de kust te lopen. Er zou zijn geknoeid met de stuurinrichting van het schip.

Kroatië

De Blue Sky was vertrokken uit Turkije met bestemming Kroatië. Eerder op dinsdag werd voor de kust van het Griekse eiland Corfu alarm geslagen, toen er over het schip een noodsignaal binnen kwam via het Europese noodnummer 112. De Griekse marine nam toen contact op met het schip en kreeg de kapitein te spreken. Op de vraag of er problemen waren, antwoordde de kapitein ''nee'' en ''ik vervolg mijn reis gewoon naar Italië''.

De Italiaanse kustwacht besloot later ook poolshoogte te nemen toen het schip na een koerswijziging in Italiaanse wateren was aanbeland. Aan boord bevonden zich honderden vluchtelingen, onder wie dertig kinderen van onder de drie jaar, zwangere vrouwen en enkele gewonden. Het schip bereikte in de nacht van dinsdag op woensdag veilig de haven.

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex l Interview met HRW-onderzoeker over Syrië

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië