Een voorstel van de Palestijnen waarbij Israël in 2017 de Palestijnse gebieden zou moeten hebben verlaten, heeft niet genoeg stemmen gekregen in de VN-Veiligheidsraad.

De Verenigde Staten stemde ook tegen het voorstel en maakte gebruik van zijn veto-recht. Het initiatief van de Palestijnen was dus bij voorbaat kansloos. 

''Wij zoeken dagelijks naar nieuwe manieren om vooruitgang tussen beide partijen te boeken en tot een oplossing te komen. Dit voorstel zorgt volgens ons niet voor vooruitgang", zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power in een speech.

Het verdrag houdt volgens haar geen rekening met Israëls ''rechtmatige streven naar veiligheid". Bovendien hadden minstens negen van de vijftien leden van de raad voor moeten stemmen, en dat deden er maar acht. Twee stemden tegen, vijf landen onthielden zich van stemmen. De Verenigde Staten en Australië stemden tegen.

Jordanië

Het voorstel was overigens gedaan door Jordanië en werd gesteund door de Arabische landen.

De Jordaanse VN-ambassadeur Dina Kawar is teleurgesteld. ''We hoopten dat de Veiligheidsraad vandaag de Arabische resolutie zou aannemen, want het verdrag bevat zowel de morele als de juridische verantwoordelijkheden om het conflict tussen Israël en Palestina op te lossen."

Reactie Israël

Israël is tevreden dat de resolutie is weggestemd. Volgens plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken, Zachi Hanegbi, kan ''een historisch compromis alleen door directe onderhandelingen zonder voorwaarden vooraf worden bereikt''.

De Palestijnen moeten de dialoog weer aangaan met Israël, aldus de partijgenoot van premier Benjamin Netanyahu. De onlangs ontslagen minister van Buitenlandse Zaken Zipi Livni zei blij te zijn maar ook dat het ''geen goede ochtend'' is voor Israël. Het land moet zich opmaken voor een worstelpartij in de internationale arena met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

De Palestijnse leider heeft gedreigd alle banden met Israël af te snijden als de resolutie het niet zou halen.

Video: Israël tevreden over wegstemmen resolutie

Europese landen

De Europese landen reageerden verdeeld op het voorstel. Frankrijk en Luxemburg stemden voor, terwijl bijvoorbeeld Groot-Brittannië zich onthield van stemming.

Achtergrond: Onzekere tijd voor Israël en de Palestijnen