Het dodental door het noodweer in verschillende Zuidoost-Aziatische landen loopt nog altijd op. Inmiddels zijn 21 mensen overleden in Maleisië, dertig in Sri Lanka, 31 in de Filipijnen en 15 in Thailand.

Zware regen- en onweersbuien teisteren al ruim een week verschillende landen. In Maleisië en Thailand houden de problemen aan.

Inmiddels hebben volgens Maleisische autoriteiten een kwart miljoen mensen hun huis moeten verlaten; in Thailand zijn 10.000 mensen gevlucht. Bovendien loopt de rijstoogst in het gebied gevaar.

De Maleisische overheid is zwaar onder druk komen te staan door het noodweer. De bevolking vindt dat er veel te traag wordt gereageerd op de grootste watersnood in zeker tien jaar.

Premier Najib Razak is het grootste mikpunt van kritiek; hij was aan het golfen met de Amerikaanse president Barack Obama en keerde niet terug toen de omvang van de overstromingen steeds duidelijker werd.

Sri Lanka

In Sri Lanka is het dodental inmiddels opgelopen tot dertig, al is het ergste daar voorbij. Alleen in het noordoosten houdt de overvloedige regen aan. In totaal zijn meer dan een miljoen mensen getroffen door de overstromingen en zijn ongeveer 100.000 mensen dakloos geworden. Nog zes mensen zijn vermist.

In de Filipijnen zijn de problemen nieuw. Ze worden veroorzaakt door een tropische storm, die zeker 31 mensen heeft gedood. Bovendien zijn er vermisten in het door overstromingen en modderstromen getroffen land.

Een deel van het getroffen gebied werd vorig jaar ook al getroffen door de vernietigende tyfoon Haiyan.