De Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft dinsdag zijn huisarrest gebroken om een protest in Moskou bij te wonen. Bij aankomst werd hij vrijwel direct opgepakt en naar huis gebracht.

Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Eerder op de dag kreeg hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar opgelegd

''Ja, ik heb huisarrest. Maar vandaag wil ik bij jullie zijn. Dus ik kom eraan'', twitterde de 38-jarige Rus dinsdagavond met daarbij een foto van hem in de metro.

Navalny liet na te zijn opgepakt via Twitter weten dat hij thuis is en dat er vijf agenten voor zijn deur posten.

Protest

Zijn eerste tweet was gericht als steun aan betogers. Dat protest tegen het beleid van president Vladimir Poetin begon dinsdagavond op kleine schaal op het Manesj Plein in de Russische hoofdstad Moskou. Niet veel later waren er enkele duizenden mensen aanwezig. De betogers scandeerden 'wij zijn de macht' en 'je kunt ons niet allemaal opsluiten'. 

De Russische politie begon vervolgens het plein 'schoon te vegen'. Meer dan honderd demonstranten zijn opgepakt. 

De politie waarschuwde de betogers dat ze de openbare orde niet mogen verstoren. Maar de demonstranten bleven leuzen scanderen, zoals 'weg met Poetin' en 'nieuwjaar zonder Poetin'. 

Diefstal

Navalny, een van de belangrijkste tegenstanders van Poetin, werd door de rechtbank in Moskou schuldig bevonden aan diefstal, maar hoeft niet de cel in. 

Navalny was drie jaar geleden aanvoerder van massale betogingen tegen corruptie en het regeringsbeleid van de zittende Russische president. Na de omstreden parlementsverkiezingen van 2011 begon een golf van betogingen tegen de regering. 

De broer van Navalny, Oleg Navalny, gaat 3,5 jaar de gevangenis in. Tegen hem was in dezelfde zaak acht jaar cel geëist. 

Yves Rocher

De broers werden onder meer beschuldigd van de verduistering van dertig miljoen roebel (42.000 euro) bij twee bedrijven, waaronder het Franse cosmeticaconcern Yves Rocher. 

Navalny heeft de aanklacht altijd ontkend en beweert dat sprake was van een politiek proces. Hij werd in 2013 tweede bij de burgemeestersverkiezingen van Moskou en zei in 2011 zelf president van Rusland te willen worden.

Video: Zeker honderd betogers opgepakt in Moskou

Rechtmatigheid

De Europese Unie twijfelt sterk aan de rechtmatigheid van het vonnis tegen de Russische dissident en oppositieleider Aleksej Navalny en zijn broer. "De schuldigverklaring lijkt politiek te zijn gemotiveerd'', zei een woordvoerder van EU-buitenlandchef Federica Mogherini dinsdag.

"De beschuldigingen tegen hem zijn tijdens het proces niet aan de orde gekomen'', aldus de woordvoerder. Daarnaast was het proces te weinig toegankelijk voor waarnemers.

De Amerikaanse regering reageerde dinsdagavond boos op de veroordeling. "In onze optiek is dit een verontrustende ontwikkeling. Die lijkt bedoeld om politiek activisme verder te ontmoedigen en te bestraffen.''