De Pakistaanse politie heeft de hoofdverdachte van de terreuraanval in het Indiase Mumbai in 2008 opnieuw formeel aangehouden. 

Zaki-ur-Rahman Lakhvi zou op borgtocht vrijkomen, maar is dinsdagochtend voor een ander delict weer onder arrest geplaatst.

Lakhvi verscheen dinsdag onder zware bewaking in de rechtszaal. Hij zei dat hij vrede heeft met wat God ook voor hem in petto heeft.

De politie vertelde de rechtbank dat iemand bij een politiebureau aan de rand van Islamabad aangifte heeft gedaan tegen Lakhvi van de ontvoering van zijn zwager, zesenhalf jaar geleden.

Lakhvi zou het slachtoffer hebben willen ronselen voor de 'jihad'. De rechter verlengde zijn voorarrest met twee dagen om nader politieonderzoek mogelijk te maken.

Vraagtekens

De verdediging zette vraagtekens bij de mogelijke nieuwe aanklacht en de timing daarvan. Advocaat Rizwan Abbasi noemde die een tactiek om "mijn cliënt het grondrecht op vrijheid te onthouden".

De Pakistaanse televisie berichtte dat hoge ambtenaren maandagavond op het ministerie van binnenlandse zaken over de zaak tegen Lakhvi hebben overlegd. De volgende ochtend werd hij opnieuw aangehouden.

De rechter besloot twee weken geleden Lakhvi een borgtochtregeling te gunnen. Er zou te weinig bewijs tegen hem zijn ingebracht.

Dat oordeel bracht de Pakistaanse regering, die even voordien had gezworen het jihadisme de kop in te drukken, in grote verlegenheid.

Bovendien kwam het Pakistan op felle kritiek van buurland India te staan. India klaagt al jaren dat de buur te weinig werk maakt van de vervolging van de verantwoordelijken voor het bloedbad van 2008 in Mumbai. De terreuractie kostte aan 166 mensen het leven.