Aleksej Navalny, Russisch oppositieleider en fel tegenstander van president Poetin, krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar. 

Dat meldt de BBC.

Navalny werd door de rechtbank in Moskou wel schuldig bevonden aan diefstal, maar hoeft niet de cel in. Hij blijft wel onder huisarrest staan.

Navalny was drie jaar geleden aanvoerder van massale betogingen tegen corruptie en het regeringsbeleid van de zittende Russische president. Na de omstreden parlementsverkiezingen van 2011 begon een golf van betogingen tegen de regering. 

De straf valt veel lager uit dan de aanklager had geëist. Die wilde dat de 38-jarige Navalny tot tien jaar gevangenisstraf zou worden veroordeeld.

De uitspraak tegen de oppositieleider was vervroegd. Aanvankelijk zou de rechter het vonnis op 15 januari bekendmaken. Volgens aanhangers van Navalny heeft de rechter eerder uitspraak gedaan om grote betogingen voor de criticus van Poetin te voorkomen.

Broer

De broer van Navalny, Oleg Navalny, gaat wel 3,5 jaar de cel in. Tegen hem was in dezelfde zaak acht jaar cel geëist. 

De broers werden onder meer beschuldigd van de verduistering van 30 miljoen roebel (42.000 euro) bij twee bedrijven, waaronder het Franse cosmeticaconcern Yves Rocher.

"U wilt mij straffen, maar waarom sluit u hem op?", schreeuwde Aleksej Navalny dinsdag naar de rechter. "De regering vernietigt en martelt de families van haar tegenstanders."

Navalny heeft de aanklacht altijd ontkend en beweert dat sprake was van een politiek proces. Hij werd in 2013 tweede bij de burgemeestersverkiezingen van Moskou en zei in 2011 zelf president van Rusland te willen worden.

De zaak-Navalny leidde tot massale betogingen tegen de corruptie in Rusland en het beleid van president Vladimir Poetin. Voordat het vonnis bekend werd, werden voor het gerechtsgebouw twee betogers aangehouden. De een droeg een bord met een tegen Navalny gerichte tekst, de ander riep leuzen tegen gunste van de Kremlin-criticus.

Bekijk video:

Protest

Navalny kreeg in een eerdere zaak in 2013 vijf jaar cel nadat hij schuldig was bevonden aan diefstal. Duizenden mensen in Moskou gingen toen de straat op om te protesteren tegen het vonnis, waarna hij werd vrijgelaten. De straf werd omgezet in een voorwaardelijke celstraf.

Critici zeggen dat de autoriteiten de uitspraak maandag vervroegden, omdat ze hoopten dat de zaak tijdens de feestdagen onopgemerkt zou blijven.

Op Facebook kondigden ruim 16.000 mensen aan dinsdagavond deel te nemen aan een demonstratie in Moskou als Navalny zou worden veroordeeld. Navalny riep zijn aanhangers dinsdag in de rechtszaal ook op om de straat op te gaan uit protest tegen de celstraf van zijn broer.

Ook leden van de punkband Pussy Riot deden op social media een oproep om te demonstreren in Moskou.