Indonesische reddingsdiensten hebben zeker drie lichamen geborgen in de buurt van de plek waar het vliegtuig van AirAsia zondag verdween. Ook zijn wrakstukken in de Javazee gevonden. 

Dat meldt de Indonesische marine. 

De marine sprak eerder op dinsdag van veertig lichamen die zouden zijn gevonden en geborgen door een marineschip. Het zoekteam van de Indonesische autoriteiten kan echter de vondst van maar drie lichamen bevestigen. Mogelijk was sprake van miscommunicatie door het marinepersoneel.

De lichamen zijn volgens het hoofd van de opsporings- en reddingsoperatie "opgezwollen maar intact" en niet gehuld in reddingsvesten. 

De lichamen werden gevonden op ongeveer tien kilometer van de plek waar vlucht QZ8501 zich bevond toen het voor het laatst contact had met de luchtverkeersleiding. 

De Indonesische autoriteiten bevestigen dinsdag dat de gevonden wrakstukken van het vermiste vliegtuig, vlucht QZ8501, zijn. Dat meldt AirAsia in een verklaring op Facebook.

Zee te ruw

Inmiddels ligt de zoektocht naar lichamen en wrakstukken tijdelijk stil. De zee is dinsdagavond (lokale tijd) te ruw om door te gaan met de berging, zei het hoofd van de Indonesische reddingsdiensten volgens The Strait Times.

Zodra de golfslag en het weer het toelaten, wordt er ook in het donker verder gezocht.

Video: Berging AirAsia ligt stil, drie lichamen gevonden

Drijvende objecten

In de zee tussen de eilanden Sumatra en Borneo werden dinsdagochtend naast de lichamen "drijvende objecten" gezien:  Indonesische media lieten op televisie beelden zien van twee grote objecten met oranje, witte en grijze stukken.

Daarnaast zijn er foto's gemaakt waarop dingen te zien zijn die lijken op reddingsvesten, een noodglijbaan en een vliegtuigdeur.

Op de plek waar de wrakstukken en de lichamen zijn gezien is het water ondiep: 25 tot 30 meter. De Indonesische luchtmacht stelt een "schaduw" in de vorm van een vliegtuig te hebben gezien onder het wateroppervlak. 

Familie

CNN meldt dat de famlieden van de passagiers van het vermiste toestel zijn opgeroepen om naar het hoofdkantoor van de reddingsorganisatie te komen. 

De directeur van AirAsia, Tony Fernandes, heeft gereageerd op de recente ontwikkelingen: "Mijn hart is vol van verdriet voor alle families die zijn betrokken bij QZ8501", aldus Fernandes. "Namens AirAsia condoleer ik iedereen. Woorden kunnen niet omschrijven hoe bedroefd ik ben."

Een co-piloot van een toestel van de Indonesische luchtmacht verklaarde tegenover The Jakarta Post dat de bemanning van zijn Hercules-vliegtuig dinsdag korte tijd in de veronderstelling verkeerde dat er overlevenden waren: "We dachten te zien dat de passagiers nog in leven waren en naar ons zwaaiden voor hulp, maar toen we dichterbij kwamen, zagen we dat ze al dood waren", aldus Tri Wibowo. 

Wrakstukken vermist toestel AirAsia gevonden

In het oosten van Java worden rozen gelegd ter nagedachtenis van de slachtoffers van de ramp met AirAsia. © ANP
Indonesische autoriteiten hebben lichamen zien drijven in de buurt van de plek waar het vliegtuig van AirAsia zondag verdween. Ook zijn wrakstukken gevonden. © ANP
Volgens de autoriteiten kan met "95 procent zekerheid" gesteld worden dat de wrakstukken van het vermiste vliegtuig zijn. © AFP
In de zee tussen de eilanden Sumatra en Borneo zijn naast de lichamen "drijvende objecten" gezien. Indonesische media lieten op televisie beelden zien van twee grote objecten met oranje, witte en grijze stukken. © ANP
Daarnaast zijn er foto's gemaakt waarop dingen te zien zijn die lijken op reddingsvesten, een noodglijbaan en een vliegtuigdeur. © AFP
Familieleden van de passagiers van het vermiste toestel zijn opgeroepen om naar het hoofdkantoor van de reddingsorganisatie te komen. © AFP
De Indonesische luchtmacht stelt een "schaduw" in de vorm van een vliegtuig te hebben gezien onder het wateroppervlak. © AFP
Het is de derde dag van de zoektocht naar het toestel van AirAsia. © ANP
Meer dan 1.100 reddingswerkers zijn op de been gebracht. Ze komen uit onder meer Indonesië, Singapore, Australië, Maleisië en Zuid-Korea. In totaal zoeken meer dan dertig schepen, vijftien vliegtuigen en zeven helikopters naar het toestel van AirAsia. © ANP
Het vliegtuig van AirAsia raakte tussen Indonesië en Singapore vermist. De luchtverkeersleiding in Jakarta heeft zondag het contact met het toestel QZ8501 verloren. © ANP
Een kaart van het zoekgebied waarin werd gezocht. © ANP
Aan boord van het vermiste vliegtuig van AirAsia zaten 155 passagiers en zeven bemanningsleden. © ANP

Reddingswerkers

Maandag werd ook melding gemaakt van mogelijke wrakstukken in zee, maar de drijvende objecten bleken niet van het toestel te zijn. Een Australisch vliegtuig zag de objecten nabij het eiland Nangka.

Meer dan 1.100 reddingswerkers zijn op de been gebracht om te zoeken naar het vermiste vliegtuig. Ze komen uit onder meer Indonesië, Singapore, Australië, Maleisië en Zuid-Korea. In totaal zoeken meer dan dertig schepen, vijftien vliegtuigen en zeven helikopters naar het toestel van AirAsia. Twintig duikers gaan zoeken naar slachtoffers. 

Het is de derde dag op rij dat er wordt gezocht. 

Vermist

Het vliegtuig vertrok zondagochtend van Surabaya naar Singapore met 162 mensen aan boord, maar verdween ongeveer drie kwartier nadat het was opgestegen.

Indonesië zei maandagavond dat uit het laatste gesprek met de luchtverkeersleiding blijkt dat de piloot de route wilde veranderen om storm uit de weg te gaan. De piloot kreeg daar toestemming voor en wilde even later ook hoger vliegen.

De verkeersleiding moest daarover eerst overleggen met collega's in Singapore. Toen ze een paar minuten later groen licht gaven, kregen ze geen contact meer met de vermiste Airbus.

Wat we weten over het vermiste vliegtuig van AirAsia l Dossier met alle berichten