De drie journalisten van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera die een jaar geleden werden opgepakt in Egypte en nog altijd vastzitten hebben maandag gepleit voor gerechtigheid.

Ze willen dat er een einde komt aan hun uitzichtloze situatie. Ze krijgen steun vanuit de hele wereld. Onder andere op Twitter wordt journalisten actie gevoerd en opgeroepen tot vrijlating van het drietal met de hashtag #journalismisnotacrime.

De Australiër Peter Greste, de Egyptisch-Canadese Mohammed Fahmy en de Egyptenaar Baher Mohammed werden opgepakt op verdenking van het steunen van de Moslimbroederschap, die later door de Egyptische regering werd bestempeld als terreurorganisatie. Al-Jazeera zou fungeren als spreekbuis voor de Moslimbroeders, maar de zender ontkent dit in alle toonaarden en stelt dat de journalisten gewoon hun werken deden.

Desondanks werden de drie journalisten schuldig bevonden. Ze kregen zeven tot tien jaar celstraf na een proces dat volgens critici een politiek toneelstuk was waarbij geen enkel bewijs werd aangevoerd dat de journalisten iets verkeerd hebben gedaan.

Speculatie

Het Hof van Cassatie neemt donderdag de beroepszaak in behandeling die het drietal heeft aangespannen. Aangezien kortgeleden de betrekkingen tussen Qatar, waar Al-Jazeera zijn thuisbasis heeft, en Egypte zijn aangehaald, wordt er gespeculeerd dat de journalisten vrij kunnen komen.

De familie van de drie wil echter nergens vanuit gaan. "Het is een angstige tijd", aldus de moeder van Greste. "We bijten op onze nagels en de komende drie dagen gaan behoorlijk pittig worden."

Naast het drietal werden nog eens acht anderen veroordeeld. Ook zij kregen celstraffen. Enkelen, onder wie de Nederlandse journalist Rena Netjes, zijn Egypte ontvlucht en werden bij verstek berecht.