De Grieken kiezen begin volgend jaar een nieuw parlement. De parlementariërs slaagden er maandag voor de derde keer niet in een nieuwe president te kiezen, waardoor vervroegde parlementsverkiezingen noodzakelijk zijn.

De enige kandidaat, oud-eurocommissaris Stavros Dimas (73), kreeg te weinig stemmen. Nog voordat de hoofdelijke stemming was afgelopen, was duidelijk dat hij het niet gehaald had, omdat er meer dan 120 afgevaardigden zich van stemming hadden onthouden.

Uiteindelijk kreeg Dimas 168 stemmen, hetzelfde aantal als de vorige keer. Hij had er 180 van de 300 nodig om het nieuwe staatshoofd te worden.

Binnen tien dagen moet het huidige parlement ontbonden worden. Premier Antonis Samaras heeft bekendgemaakt dat hij 25 januari zal voorstellen als dag van de verkiezingen aan president Karolos Papoulias.

Angst

In Europa worden de parlementsverkiezingen met angst tegemoetgezien. Volgens de peilingen gaat de radicaal-linkse partij Syriza winnen.

Partijleider Alexis Tsipras wil opnieuw met de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds onderhandelen over de bezuinigingen op de begroting en de schuldenlast van het land.

EU

Europees commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken) heeft Griekenland gewaarschuwd dat het zich vol overtuiging voor Europa moet blijven inzetten, als het in de eurozone wil blijven.

Ook moet het land hervormingen die de economische groei stimuleren, blijven steunen. De Franse eurocommissaris reageerde op het bericht dat in Griekenland op korte termijn vervroegde parlementsverkiezingen worden gehouden.

Bekijk video:

Alles over de situatie in Griekenland in ons dossier | Griekenland steven opnieuw af op politieke crisis