Tien mensen zijn om het leven gekomen door de brand op de Norman Atlantic, een veerboot die van Griekenland onderweg was naar Italië. Alle passagiers zijn inmiddels van boord gehaald. 

Dat meldt de Italiaanse kustwacht maandag, aldus Sky News. Iedereen is inmiddels van boord, meldt AFP. De kapitein verliet het schip als laatste. 

Maandag werden zeven lichamen gevonden. Een dag eerder bleek al dat een 62-jarige Griekse man was omgekomen. Zijn vrouw overleefde de ramp. 

In de haven van Bari, in het zuidoosten van Italië, kwam maandagochtend een schip met de eerste groep passagiers van de veerboot aan.

Nederlanders

Het Nederlandse echtpaar dat op het schip zat maakt het goed. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels contact gehad met het stel dat op Texel woont. Dat zei een woordvoerder van het ministerie maandag.

Een dag eerder werd een Nederlandse vrachtwagenchauffeur al in veiligheid gebracht. Ook met hem is contact geweest, en ook hij maakt het naar omstandigheden goed. Het ministerie staat de Nederlanders waar nodig bij, met vervangende reisdocumenten of met kleding bijvoorbeeld.

Er zaten vier Nederlanders op de Norman Atlantic. Met de vierde persoon had het ministerie maandag nog geen contact gehad.

Bekijk video:

Reddingsactie

De reddingsactie is de hele nacht doorgegaan. Opvarenden werden met helikopters van de stuurloze veerboot gehaald en naar andere boten in de buurt gebracht. Anderen moesten rechtstreeks naar het ziekenhuis, omdat ze gewond of onderkoeld waren. De marine zette artsen op het dek af om mensen te behandelen.

Wind, slecht weer en rook hinderden de reddingswerkzaamheden. De brand is volgens de BBC inmiddels onder controle. 

De grote brand brak zondag uit. Over de oorzaak van de brand is nog weinig bekend. De veerboot was onderweg van Patras in Griekenland naar Ancona in Italië.

Onduidelijkheid

Het is van tientallen mensen nog onduidelijk waar ze zijn. Volgens opgaven van de Griekse kustwacht zijn 432 mensen gered en zijn acht doden geteld. Op de passagierslijsten prijken echter de namen van 478 mensen. Media in de Zuid-Europese landen reppen van zeker 38 vermisten.

De Italiaanse marine maakte maandag aan het begin van de avond bekend dat de reddingsoperatie doorgaat. Een nieuw aantal geredde mensen gaf zij niet. Een woordvoerder van de Griekse kustwacht zei dat er binnenin het schip verder wordt gezocht. De Griekse en Italiaanse reddingsdiensten staan voortdurend met elkaar in contact om de lijst van geredde opvarenden te vergelijken met de passagiersoverzichten.

Brand op veerboot bij Griekenland

Er worden steeds meer mensen gered van de veerboot waar zondag brand uitbrak tussen Griekenland en Italië. © ANP
Geëvacueerde mensen zijn ondergebracht op een containerschip uit Singapore en komen aan in het Italiaanse Bari. © AFP
Inmiddels zijn 329 van de 478 passagiers van de boot af. 149 passagiers zijn nog aan boord. © AFP
Hulpverleners helpen de geëvacueerden van boord. © AFP
Het lichaam van een overleden passagier wordt geborgen. © ANP
Reddingsdiensten brengen een gewonde passagier in veiligheid. © ANP
De veerboot was onderweg van de haven Igoemenitsa in het noordwesten van Griekenland naar de oostelijke Italiaanse haven Ancona, toen er brand uitbrak in Griekse wateren. © AFP
De veerboot was onderweg van de haven Igoemenitsa in het noordwesten van Griekenland naar de oostelijke Italiaanse haven Ancona, toen er brand uitbrak in Griekse wateren. © AFP
De veerboot was onderweg van de haven Igoemenitsa in het noordwesten van Griekenland naar de oostelijke Italiaanse haven Ancona, toen er brand uitbrak in Griekse wateren. © AFP
Een helikopter en boot van de Italiaanse marine verlaten de haven van Brindisi om deel te nemen aan de reddingsoperatie van de brandende veerboot. © AFP
Een opname van de Griekse televisie toont een reddingsvlot afkomstig van de brandende veerboot. © AFP/Skai TV
De veerboot was onderweg van de haven Igoemenitsa in het noordwesten van Griekenland naar de oostelijke Italiaanse haven Ancona, toen er brand uitbrak in Griekse wateren. © AFP
Op een veerboot met 478 opvarenden is zondagochtend vroeg brand uitgebroken, onderweg van Griekenland naar Italië. Aan boord zijn drie Nederlanders. © ANP
Beelden van de Italiaanse nieuwszender RaiNews24 tonen de reddingsoperatie bij het brandende schip. © ANP
Volgens Griekse media zijn er reddingsboten weggedreven voordat inzittenden aan boord konden stappen. © ANP

Onderzoek

Het Openbaar Ministerie (OM) in de Italiaanse stad Bari is een onderzoek begonnen naar de brand. Dat heeft aanklager Giuseppe Volpe volgens het Italiaanse persbureau ANSA na overleg binnen het OM meegedeeld. Uit het onderzoek moet blijken of er sprake is geweest van nalatigheid.

De Italiaanse eigenaar van het schip, Carlo Visentini, heeft volgens AFP laten weten mee te werken aan het onderzoek. Hij stelt dat het schip op 19 december nog was gekeurd.

Boskalis

Het Nederlandse bedrijf Boskalis heeft de opdracht gekregen om het schip te bergen. Volgens een woordvoerder is Boskalis niet betrokken geweest bij de evacuatie van passagiers.

Wel helpt het bedrijf met het bestrijden van het vuur. Circa vijftien werknemers van het Nederlandse bedrijf zijn ingevlogen om de Italiaanse autoriteiten bij te staan.

Video: Brandende veerboot

Lees alles over de situatie rondom het rampschip in ons dossier