De zoekactie naar het vermiste vliegtuig van AirAsia is maandagochtend (lokale tijd) weer begonnen. Van het toestel met meer dan 160 mensen aan boord ontbreekt nog ieder spoor.

Het hoofd van de reddingsoperatie liet na een paar uur zoeken weten dat het vliegtuig waarschijnlijk op de bodem van de zee ligt. ''Dat is onze verdenking. Het kan zich nog ontwikkelen als de resultaten van de zoekactie worden geëvalueerd.''

Hulpdiensten gingen in alle vroegte weer op pad in de hoop het toestel te vinden. Twaalf schepen uit Indonesië, drie helikopters en vijf vliegtuigen zouden meedoen aan de zoekactie.

Ook Singapore en Maleisië helpen daarbij. Ze doorzoeken een groot gebied op zee, maar een paar boten zijn inmiddels dicht bij de plek waar het vliegtuig voor het laatst contact heeft gehad met de luchtverkeersleiding.

Slecht weer

Het passagiersvliegtuig verdween zondagochtend van de radar toen het van Surabaya in Indonesië onderweg was naar Singapore. Het was slecht weer en de piloot had nog gevraagd om een andere route. Hij wilde hoger vliegen om de wolken te vermijden. Vermoedelijk is het vliegtuig in de Javazee gestort.

Aan boord zaten 149 Indonesiërs, één Brit, drie Zuid-Koreanen, één Singaporees en één Maleisiër. De bemanning bestond uit één Fransman en zes Indonesiërs.

Video: Zoektocht naar vermist vliegtuig hervat

Nachtmerrie

Een militair vliegtuig uit Singapore en drie schepen en drie vliegtuigen van het Maleisische leger doorzochten zondag de omgeving. De zoektocht werd 's avonds stilgelegd omdat het te donker werd. Ook werd de zoektocht bemoeilijkt door het slechte weer. Maandag is het al meer opgeklaard en is het zicht beter.

De bestuursvoorzitter van AirAsia zei dat een vermist vliegtuig zijn ''ergste nachtmerrie'' is. ''We hebben op dit moment geen idee wat er mis is gegaan'', aldus Tony Fernandes, die niet wil speculeren over wat er gebeurd zou kunnen zijn met het vliegtuig van zijn maatschappij.

Terwijl de hulptroepen de zoektocht voorzetten, wachten veel naasten van de passagiers op het vliegveld van Surabaya op nieuws over hun familie. Ook in Singapore is een centrum ingericht waar mensen bij elkaar kunnen komen.

Wat we weten over het vermiste vliegtuig van AirAsia