Sinds de oprichting van het IS-kalifaat in Syrië en Irak deze zomer, heeft de terreurgroep al 1.878 mensen geëxecuteerd. Dat meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zondag.

IS (Islamitische Staat) staat bekend om de wreedheden, waarvan ook regelmatig filmpjes op internet verschijnen. Volgens het observatorium zijn 1.175 burgers geëxecuteerd, onder wie acht vrouwen en vier kinderen.

Veel van hen waren lid van de Sheitaat-stam in Syrië, die zich al vechtend verzette tegen de komst van het kalifaat.

Ook zouden er 120 mensen zijn gedood die lid waren van IS, maar de interne regels schonden of terug wilden keren naar hun land van herkomst. Nog eens ruim 500 geëxecuteerden maakten onderdeel uit van legers van de Syrische leider Bashar al-Assad, en 81 vermoorde mannen vochten voor rivaliserende groepen.

Vermoedelijk ligt het aantal mensen dat werd doodgeschoten, onthoofd of gestenigd door de strijders van de extremistische groep nog veel hoger, denkt het observatorium.

Er zijn namelijk veel mensen vermist die gevangen zijn genomen door IS, en ook is er geen contact meer met leden van een stam in het oosten van Syrië en tientallen Koerdische strijders rondom Kobani.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex l Interview met HRW-onderzoeker over Syrië

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië