Na dertien jaar is er zondag formeel een einde gekomen aan de ISAF-missie van de NAVO in Afghanistan.

Op het regionale hoofdkwartier van het militaire bondgenootschap in Kabul is de ISAF-vlag gestreken en die van de nieuwe, veel kleinere NAVO-hulpmissie Resolute Support gehesen.

''U heeft Afghanistan sterker gemaakt en onze landen veiliger'', zei de Amerikaanse generaal John Campbell tijdens de ceremonie tegen NAVO-militairen.

NAVO-chef Jens Stoltenberg sprak in een verklaring van een nieuw hoofdstuk voor Afghanistan. Ook hij keek positief terug op de gevechtsmissie. ''We hebben onze landen veiliger gemaakt door internationale terroristen een vrijhaven te ontnemen.''

Resolute Support wordt op 1 januari de opvolger van de militaire missie ISAF, waaraan ook Nederland meedeed. Nederland is met honderd manschappen ook betrokken bij de nieuwe missie, die vooral bedoeld is om de Afghaanse veiligheidskrachten te trainen, adviseren en bij te staan.

Talibanstrijders

De NAVO was in de afgelopen jaren met soms 130.000 militairen in het Centraal-Aziatische land. In totaal circa 3.500 ISAF-militairen kwamen om, onder meer tijdens gevechten met en aanslagen van Talibanstrijders. Zo'n 12.000 militairen blijven in het land voor de nieuwe missie.

De veiligheidssituatie in Afghanistan is afgelopen jaar verslechterd tijdens de geleidelijke terugtrekking van de buitenlandse troepen. Volgens de Verenigde Naties werden er in elf maanden ruim 3.150 burgers gedood, bijna een vijfde meer dan in 2013. De politie en het leger leden dit jaar met 4.600 doden ook zware verliezen.

Video: NAVO beëindigt ISAF-missie