Op een veerboot met 466 opvarenden is zondagochtend vroeg brand uitgebroken, onderweg van Griekenland naar Italië. Aan boord zijn drie Nederlanders. 

Het zijn twee mannen en een vrouw, zegt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Meer informatie over de Nederlandse opvarenden kon de woordvoerder van het ministerie zondag niet geven. Ook kon hij niet zeggen hoe het met ze gaat.

De ambassade in de Griekse hoofdstad Athene houdt voortdurend contact met het crisiscentrum.

Reddingsboten

Inmiddels zouden ruim 150 opvarenden de ferry van de Griekse rederij ANEK hebben verlaten met reddingsboten. Volgens de Griekse kustwacht zijn er nog eens 130 met helikopters naar boten of de Italiaanse stad Lecce gebracht.

Enkele mensen drijven in het water. Dat is zo'n 16 graden. Sommige zijn met helikopters opgetakeld uit de zee.

De situatie is onoverzichtelijk, en berichten over hoeveel mensen nog aan boord zitten, tegenstrijdig. Er zouden in elk geval geen gewonden zijn gevallen. Waarschijnlijk zijn er nog zeker tweehonderd mensen aan boord. Zij komen verder uit onder meer Duitsland, Italië, Albanië en België.

De Griekse autoriteiten zouden wel zijn begonnen met het van boord takelen van de mensen die op het brandende schip zitten. Daar is haast bij, want de naderende duisternis zou een extra probleem betekenen.

Hoge golven

Reddingswerkers spreken van een van de moeilijkste operaties ooit. Door harde wind en hoge golven kunnen ze niet bij het schip komen om mensen ervan af te halen.

Meerdere schepen proberen een soort barrière te vormen rondom de ferry om de golven te keren. Media melden dat reddingsboten van de veerboot in brand zijn gevlogen of niet te water kunnen worden gelaten.

Brand op veerboot bij Griekenland

Er worden steeds meer mensen gered van de veerboot waar zondag brand uitbrak tussen Griekenland en Italië. © ANP
Geëvacueerde mensen zijn ondergebracht op een containerschip uit Singapore en komen aan in het Italiaanse Bari. © AFP
Inmiddels zijn 329 van de 478 passagiers van de boot af. 149 passagiers zijn nog aan boord. © AFP
Hulpverleners helpen de geëvacueerden van boord. © AFP
Het lichaam van een overleden passagier wordt geborgen. © ANP
Reddingsdiensten brengen een gewonde passagier in veiligheid. © ANP
De veerboot was onderweg van de haven Igoemenitsa in het noordwesten van Griekenland naar de oostelijke Italiaanse haven Ancona, toen er brand uitbrak in Griekse wateren. © AFP
De veerboot was onderweg van de haven Igoemenitsa in het noordwesten van Griekenland naar de oostelijke Italiaanse haven Ancona, toen er brand uitbrak in Griekse wateren. © AFP
De veerboot was onderweg van de haven Igoemenitsa in het noordwesten van Griekenland naar de oostelijke Italiaanse haven Ancona, toen er brand uitbrak in Griekse wateren. © AFP
Een helikopter en boot van de Italiaanse marine verlaten de haven van Brindisi om deel te nemen aan de reddingsoperatie van de brandende veerboot. © AFP
Een opname van de Griekse televisie toont een reddingsvlot afkomstig van de brandende veerboot. © AFP/Skai TV
De veerboot was onderweg van de haven Igoemenitsa in het noordwesten van Griekenland naar de oostelijke Italiaanse haven Ancona, toen er brand uitbrak in Griekse wateren. © AFP
Op een veerboot met 478 opvarenden is zondagochtend vroeg brand uitgebroken, onderweg van Griekenland naar Italië. Aan boord zijn drie Nederlanders. © ANP
Beelden van de Italiaanse nieuwszender RaiNews24 tonen de reddingsoperatie bij het brandende schip. © ANP
Volgens Griekse media zijn er reddingsboten weggedreven voordat inzittenden aan boord konden stappen. © ANP

Albanië

Het vuur brak 's ochtends vroeg uit op een autodek en verspreidde zich snel over de rest van het schip. De oorzaak van de brand is onbekend.

Volgens de kapitein is het schip stuurloos en drijft het richting Albanië. Het vuur is nog niet gedoofd.

Volgens Griekse media zijn er reddingsboten weggedreven voordat inzittenden aan boord konden stappen.

Wanhopig

Een van de passagiers zegt dat mensen op de ferry wanhopig zijn en huilen. ''Ze probeerden wat boten te laten zakken, maar we konden er niet allemaal in. Er is geen coördinatie'', zegt een reiziger via zijn mobiele telefoon tegen een Griekse televisiezender.

"We zullen verbranden als muizen'', zei een ander van hen tegen Griekse media. ''Het hele schip staat in brand.''

Een derde zegt dat schoenen zijn gaan smelten door de grote hitte aan boord.

''Het is donker, de bodem van het schip staat in brand. We hebben reddingsvesten gepakt en proberen onszelf in veiligheid te brengen'', zei weer een ander na het uitbreken van de brand.

Ondertussen klagen familieleden en vrienden van de passagiers dat er geen informatie wordt gegeven. 

Video: Drie Nederlanders op brandende ferry

Italiaanse premier

De Norman Atlantic was ruim zestig kilometer van het noordwestelijke eilandje Othonoi verwijderd toen het schip een noodsignaal uitzond. De veerboot was onderweg van de haven Igoemenitsa in het noordwesten van Griekenland naar de oostelijke Italiaanse haven Ancona.

De Italiaanse premier Matteo Renzi kondigde maximale hulp aan voor de reddingsoperatie en zei in contact te staan met zijn Griekse ambtgenoot Antonis Samaras. Er zijn onder meer reddingshelikopters naar de veerboot gestuurd. Behalve 411 passagiers en 55 bemanningsleden vervoert de ferry ook ruim 220 voertuigen.