Een vliegtuig van AirAsia tussen Indonesië en Singapore is zondagochtend (lokale tijd) vermist geraakt. De luchtverkeersleiding in Jakarta heeft zondag het contact met het toestel QZ8501 verloren. 

De zoektocht is om 19.00 uur lokale tijd (13.00 uur Nederlandse tijd) gestaakt vanwege de duisternis. Maandag gaat de zoekactie verder, zo meldt het Indonesische ministerie van Transport. 

De verkeersleiding verloor het contact om 7.24 uur lokale tijd (0.24 uur Nederlandse tijd, in de nacht van zaterdag op zondag), 42 minuten na opstijgen vanaf het Indonesische Surabaya, zo meldt de luchtvaartmaatschappij op Twitter.

Kort daarvoor zou het toestel met vluchtnummer QZ8501 om een ongebruikelijk route hebben gevraagd.

Slecht weer

De piloot zou hebben verzocht of hij hoger kon vliegen om wolken te vermijden. Hij wilde van route veranderen vanwege het slechte weer. Daarom zocht hij contact met de luchtverkeersleiding. Niet veel later verdween het toestel van de radar. De piloot heeft geen noodsignaal gegeven.

Volgens lokale media gaan de reddingsdiensten er vanuit dat het toestel in zee is gestort, vermoedelijk op zo'n 145 kilometer van het eiland Belitung. Dat ligt ongeveer halverwege tussen Surabaya en Singapore.

Wat er is mis gegaan, is nog geheel onduidelijk. 

​Locatie eiland Belitung:

Kinderen en baby

Om 8.30 uur lokale tijd (1.30 uur Nederlandse tijd) had de Airbus 320-200 moeten landen in Singapore.

Aan boord van het vermiste vliegtuig van AirAsia zaten 155 passagiers en zeven bemanningsleden (één uit Frankrijk en zes uit Indonesië). De luchtvaartmaatschappij heeft een passagierslijst naar buiten gebracht met de nationaliteiten van de mensen die op de vlucht van Indonesië naar Singapore zaten.

Het gaat om 149 passagiers uit Indonesië, drie passagiers uit Zuid-Korea, één passagier uit Singapore, één uit Maleisië en één uit Groot-Brittannië. Zestien van hen waren minderjarig. Ook was er een baby aan boord van een paar maanden oud.

Javazee

Op het moment dat het toestel het contact verloor, vloog deze vermoedelijk over de Javazee tussen Kalimantan en Java, zo meldt een woordvoerder van het ministerie van Transport tegen persbureau AP.

AirAsia zette direct een zoek- en reddingsactie in gang, zo liet de maatschappij weten in een verklaring

Op Juanda International Airport, in Surabaya, op Java, is een crisiscentrum ingericht. Naasten van de vermiste reizigers wachten daar angstig op nieuws over de QZ8501.

Singapore

De luchtvaartautoriteiten in Singapore helpen bij het opsporen van het vliegtuig. Volgens de Straits Times, een krant uit Singapore, heeft Indonesië de hulp geaccepteerd.

De Indonesische hulpdiensten waren zondagochtend al op weg naar het gebied waar het vliegtuig vermoedelijk is neergestort. Later ging ook een Hercules C130 van Singapore, een militair toestel, op weg om te speuren in het water tussen de twee landen.

Eerder liet minister van Defensie Ng Eng Hen al weten dat de luchtmacht en de marine klaar waren om te helpen zoeken.

Maleisië

Ook Maleisië ging zondag op zoek naar het vermiste toestel van AirAsia. 

Via Facebook en Twitter liet minister Liow Tiong Lai van Transport weten dat er drie schepen en drie vliegtuigen van het Maleisische leger worden ingezet.

Ook is er in de hoofdstad Kuala Lumpur een coördinatiecentrum ingericht, dat in nauw contact staat met de Indonesische autoriteiten.

Video: Vlucht Air Asia vermist

Airbus

Ook Airbus heeft zondag bevestigd dat een vliegtuig van AirAsia bij Indonesië wordt vermist. De vliegtuigbouwer liet weten dat de Franse onderzoeksinstelling voor luchtveiligheid BEA een rol zal spelen in het onderzoek.

"Airbus zal volledige bijstand verlenen aan de Franse onderzoeksinstelling voor luchtvaartveiligheid, BEA, en aan de autoriteiten die het onderzoek naar het incident leiden'', schrijft Airbus in een verklaring. 

Het vliegtuig had 13.600 vluchten gemaakt en in totaal ruim 23.000 vlieguren op de teller staan. De Airbus A320-200 werd in 2008 geleverd aan AirAsia. Er kunnen 180 mensen in het tweemotorige toestel.

Volgens AirAsia Indonesia hadden de piloot en de copiloot behoorlijk wat ervaring. De gezagvoerder had 6.100 uren gevlogen in zijn carrière, de copiloot 2.275 uren. Het vliegtuig heeft voor het laatst een onderhoudsbeurt gehad op 16 november.

Airbus liet verder weten dat "de gedachten van het management en de medewerkers van Airbus uitgaan naar al degenen die getroffen werden door het incident met vlucht QZ 8501''.

Wat we weten over het vermiste vliegtuig van AirAsia