In Frankrijk hebben bijna 15.000 ingesneeuwde automobilisten de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht in een opvangcentrum in het zuidoostelijke departement Savoie. 

Volgens de Franse minister Alain Vidalies van Transport waren er 83 opvangcentra geopend. Een onbekend aantal mensen heeft in de auto geslapen.

In de Franse Alpen zijn talloze toeristen op weg naar de skigebieden zaterdag gestrand door zware sneeuwval. Alleen al in de Savoie, met populaire oorden als La Plagne, Val Thorens en Val d'Isere, konden 15.000 auto's niet verder.

Volgens Vidalies verergeren auto's zonder sneeuwketting de verkeersopstoppingen. Hij heeft eigenaren van auto's zonder ketting opgeroepen voorlopig in de opvangcentra te blijven.

Waarschuwing

In het oosten van Frankrijk geldt een waarschuwing voor extreem weer. Er is code oranje afgegeven voor negentien departementen. De waarschuwing geldt in elk geval tot zondagmiddag 16.00 uur, aldus de Franse radiozender Europe1. Ook geldt zondag nog lawinegevaar in de Alpen en Pyreneeën.

De combinatie van sneeuw en ijs heeft zeker een automobilist het leven gekost. Een 27-jarige man gleed zaterdag met zijn auto in een ravijn in het departement Isère.

De Franse minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken waarschuwde automobilisten uiterst voorzichtig te zijn en zo mogelijk niet de weg op te gaan.

De autoriteiten hebben een noodnummer geopend voor de gedupeerde reizigers. Maar volgens een gestrande automobilist was het nummer overbezet en had hij geen informatie over wat hij kon doen.

Video: 15.000 toeristen gestrand in Frankrijk

Lawines

Het is niet bekend hoeveel Nederlanders in de Savoie worden opgevangen. Tegenover de NOS zegt een van de gedupeerde vakantiegangers dat in de sporthal waar hij is opgevangen er enkel matrassen worden neergelegd voor kinderen en bejaarden. ''De rest moet op de grond slapen."

Het is niet bekend of hij zondagmorgen zijn weg naar skioord Le Corbier kan vervolgen. Met de vele sneeuw die er is gevallen, neemt ook het risico op lawines toe.

Volgens RTL Nieuws zijn zo'n duizend Nederlanders die op weg waren naar de sneeuw gestrand. Zij konden hun bestemming niet bereiken. Daarbij gaat het niet alleen om Frankrijk, maar ook om andere wintersportlanden als Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland.