De buurlanden van Nederland hebben zaterdag ook last gekregen van de sneeuwstorm die zich naar het noorden beweegt.

Duitsland en het Verenigd Koninkrijk lijken de meeste last te hebben van de sneeuwbui met verkeerschaos tot gevolg. België en Frankrijk melden minder overlast.

In Duitsland hebben sneeuwval en gladheid gezorgd voor verkeerschaos in onder meer de westelijke staten Rijnland-Palts en Saarland.

In die regio's zijn tientallen ongelukken met vrachtwagens en auto's gemeld. De combinatie van het weer met de vakantieperiode heeft geleid tot lange files, vooral in het zuiden van het land. Dat meldde het Duitse tijdschrift Focus.

De problemen beperken zich, net als in Nederland, niet tot de wegen. In sommige dorpen in de regio Bitburg-Prüm, nabij de grens met Luxemburg, heeft de sneeuw gezorgd voor stroomuitval.

Engeland

In Engeland is naast de sneeuw ook de wind een probleem. Pontjes kunnen de oversteek niet maken en vluchten zijn vertraagd. Automobilisten zijn gestrand vanwege de sneeuw die tot 11 centimeter hoog opstapelde. Honderden automobilisten moesten noodgedwongen hun auto achterlaten.

Dertig passagiers van een bus hebben in een kerk geslapen, nadat hun bus vast was komen te zitten, aldus Britse media.

België en Duitsland

In België lijkt de overlast mee te vallen. Op de wegen is het gevaarlijk glad, in Turnhout is het dak van een tent ingestort en in Deurne is een tram ontspoord door opgehoopte sneeuw, meldden Belgische media. Het was vooral de eerste sneeuw die 's ochtends voor problemen zorgde.

Duitsland verwacht dat door de sneeuwstorm, sneeuworkaan Hiltrud genoemd, de verkeerschaos voorlopig aanhoudt. In de hoge gebieden in het zuiden van het land kan zaterdag tot 40 centimeter sneeuw vallen.

Frankrijk

In Frankrijk viel vrijdag al veel sneeuw in het noordoosten en langs de grens met België valt zaterdag opnieuw een laagje. De Fransen kregen het advies om voorzichtig te doen op de weg, vooral in bergachtige gebieden zoals de Vogezen en de Jura. Op wegen naar sommige skigebieden staan files.

Het ergst is het op de A43 vanuit Lyon naar Bourg-Saint-Maurice. Daar staat het wintersportverkeer zaterdag aan het eind van de middag over tientallen kilometers muurvast, aldus de ANWB.

De harde wind zorgt zaterdag ook voor problemen: de haven van Calais is gesloten.