Zaterdagmiddag vond in New York de uitvaart plaats van een van de agenten die vorige week zaterdag werd doodgeschoten.

Rafael Ramos werd samen met collega Wenjian Liu doodgeschoten door een man die zei dat hij wraak nam voor het doden van zwarte mensen door blanke agenten.

Mede dankzij die achtergrond wordt de ceremonie door veel mensen gevolgd.

Naar schatting waren zo'n 25.000 agenten uit het hele land voor de begrafenis naar New York gekomen.

Biden

Behalve de burgemeester gaven ook vicepresident Joe Biden, de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, en politiechef Bill Bratton een toespraak in de Christ Tabernacle Church in New York.

Biden zei zaterdag op de uitvaart dat de moord op de twee New Yorkse agenten "de ziel van de natie heeft aangetast". 

Televisieschermen

Tijdens de dienst waren duizenden New Yorkse agenten en nabestaanden van Ramos aanwezig. De belangstelling was zo groot dat duizenden agenten de dienst buiten via televisieschermen volgden. Biden noemde het politiecorps van New York "het beste ter wereld", wat hem een groot applaus opleverde.

Ramos en Liu hebben postuum een hogere rang gekregen.

De Blasio

Ook burgemeester Bill de Blasio was bij de dienst aanwezig. Dat is gebruikelijk, maar in dit geval pikant. De politievakbonden keerden zich deze maand namelijk tegen de burgemeester. Ze verweten hem ''bloed aan zijn handen'' te hebben, omdat hij een verkeerde houding zou hebben aangenomen in het debat over politiegeweld tegen minderheden.

Tijdens de speech van De Blasio keerden honderden agenten de burgemeester de rug toe. De Blasio zei onder meer dat New York door de dood van agent Ramos "een held heeft verloren".

Vrijdagavond was voorafgaand aan de uitvaart ook massale belangstelling voor de herdenking van Ramos. 

Protesten

In de Verenigde Staten is het al maanden onrustig na de dood van twee zwarte Amerikaanse mannen die in Ferguson en New York om het leven kwamen door politiegeweld. De Amerikaanse rechtbank besloot in beide zaken niet over te gaan tot vervolging van de agenten, wat in het hele land leidde tot demonstraties.

Video: Duizenden verwacht op uitvaart agent New York

Alles over de protesten in de VS in ons dossier | Rassenscheiding in Amerika nog altijd orde van de dag