Een opvallend zware moesson zorgt voor grote problemen in delen van Zuidoost-Azië. In Sri Lanka, Maleisië, Thailand en Indonesië zijn overstromingen, en hebben mensen massaal hun huizen moeten verlaten.

Maleisië en Sri Lanka lijken tot nu toe het zwaarst getroffen. In het eerstgenoemde land hebben zo'n 160.000 mensen hun huis moeten verlaten en zijn acht mensen omgekomen. Bovendien loopt het aantal evacués fors op, met name in de deelstaat Kelantan.

In Sri Lanka zijn de afgelopen dagen zeventien mensen omgekomen door overstromingen en aardverschuivingen. Ook worden nog twaalf mensen vermist. Zo'n 60.000 mensen moesten vluchten voor het water en zo'n 3.000 huizen zijn verwoest.

Tsunami

Exact tien jaar nadat de verwoeste tsunami de Indonesische provincie Banda Atjeh trof, zucht het gebied weer onder natuurgeweld. Her en der staat twee meter water. Een gevangenis moest volgens nieuwszender al-Jazeera worden ontruimd; de tweehonderd gevangenen werden na een tocht door het water elders opgevangen. 

De moesson is zo zwaar door een combinatie van factoren. Allereerst is de Zuid-Chinese Zee abnormaal warm, waardoor stormen zwaarder worden. Ten tweede is er sprake van een zogenoemde Madden-Julian Oscillatie boven het gebied. Dat weerfenomeen zorgt er kortgezegd voor dat buien die normaal zwaar zouden zijn, nog veel heftiger worden.

De verwachting is dat rond oudjaar de moesson weer een normale hoeveelheid regen brengt.

Kritiek

Er is felle kritiek gekomen op premier van Maleisië Najib Rabak, omdat hij pas vrijdag besloot zijn vakantie op Hawaii af te breken om terug te keren naar Maleisië. Najib kondigde zaterdag aan dat er 117 miljoen euro beschikbaar komt voor slachtofferhulp, bovenop de 12 miljoen die eerder werd aangekondigd.

De premier heeft na zijn terugkomst gesproken met hulpdiensten en heeft een bezoek gebracht aan de zwaar getroffen deelstaat Kelantan.

Thailand

Ook in Thailand zijn overstromingen, met name in de provincie Yala. Het noodweer heeft in Thailand aan zeker acht mensen het leven gekost.

Er worden twee mensen vermist, meldde het Centrum voor Noodsituaties in dat land zaterdag. Premier Prayuth Chan-ocha heeft een bezoek gebracht aan de getroffen regio in het zuiden van Thailand.

Het totale dodental in Zuidoost-Azië is zaterdag opgelopen tot 37 mensen.