Geplande verkiezingen in Zweden zijn van de baan, omdat de centrumlinkse minderheidsregering van premier Stefan Löfven een overeenkomst heeft gesloten met de vier centrumrechtse oppositiepartijen.

Dat heeft Löfven zaterdag bekendgemaakt in een persconferentie. "De decemberovereenkomst zorgt ervoor dat Zweden kan worden geregeerd in de nieuwe parlementaire situatie", aldus Löfven. 

De overeenkomst is opvallend: Zweden kent doorgaans linkse of rechtse coalities, samenwerkingen tussen links en rechts komen niet veel voor. 

Begin december liet Löfven weten dat er verkiezingen aan zaten te komen, nadat het parlement de begroting had afgewezen die de coalitie van Sociaaldemocraten en de Milieupartij hadden ingediend. De centrumlinkse regering heeft geen meerderheid in het parlement.

Pensioenen

Voor de begroting van de regering stemden 153 afgevaardigden, voor een alternatief van de oppositie 182. De centrumrechtse oppositiepartijen hadden tegen de regeringsbegroting gestemd. Bij een samenwerking met die partijen moet Löfven inbinden. In ruil daarvoor stemmen de centrumrechtse partijen niet over begrotingen die vanaf het voorjaar door de regering worden ingediend.

Ook zullen de partijen hun beleid over pensioenen, defensie en energie op elkaar afstemmen. De samenwerking loopt tot 2022.

Immigratiebeleid

De stap tot samenwerking wordt gezien als een manier van de centrumrechtse oppositie en de regering de rechts-populistische anti-immigratiepartij Zweedse Democraten (SD) buiten de deur te houden. Die partij beschikt sinds de verkiezingen van september over de sleutel naar een parlementaire meerderheid, maar stemt elke begroting weg als er geen streng immigratiebeleid aan is verbonden.

Het uitschrijven van verkiezingen kon de premier volgens de grondwet pas doen vanaf 29 december, maar Löfven maakte alvast bekend dat Zweden in maart weer naar de stembus zou gaan. Dat is dus niet meer van toepassing. De regering van Lovfen trad drie maanden geleden aan.