Rusland gaat voor een gunstige prijs elektriciteit en kolen leveren aan Oekraïne, in de hoop dat daarmee een energiecrisis in het land kan worden afgewend. 

Dat zei de Russische vicepremier Dmitri Kozak zaterdag, meldt persbureau Interfax. Oekraïne heeft in december problemen gemeld bij twee kerncentrales, waardoor het risico op stroomuitval is toegenomen.

Rusland levert elektriciteit tegen de binnenlandse prijs en elke maand 500.000 ton kolen. Volgens Kozak heeft Oekraïne zelf om de hulp gevraagd vanwege ''grote problemen'' met de energievoorziening.

Begin december had de kerncentrale Zaporozje in het zuidoosten van Oekraïne problemen, waardoor de centrale tijdelijk stil kwam te liggen. Een centrale in Chmelnitsika, Noordwest Oekraïne, werkt op halve kracht, omdat een van de twee reactoren het heeft begeven.

Krim

Rusland heeft zelf ook last van de energieproblemen in Oekraïne. Het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim is deze week twee keer afgesloten geweest van het stroomnetwerk van Oekraïne. Het schiereiland verbruikte meer stroom dan de limiet die door Oekraïne was ingesteld en werd daarom afgesloten.

De Krim is sterk afhankelijk van de elektriciteit van het vasteland, omdat het niet is verbonden met het Russische stroomnet. De stroomtoevoer naar het schiereiland is in oktober al gehalveerd. Het bewind op de Krim bekijkt of er lokaal energie kan worden opgewekt.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne